Георги Харизанов, политически анализатор: Нено Димов ще стане изкупителна жертва, ако остане единствен обвиняем

Отговорността на министъра на околната среда и водите Нено Димов за водната криза в Перник е несъмнена, но той не е единственият виновен за ситуацията и ще се превърне в изкупителна жертва, ако остане единствен обвиняем.

Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ политическият анализатор Георги Харизанов. Според него няма как Димов да остане единствен обвиняем в този случай.

„Няма как шефът на ВиК да е предупреждавал министъра, че водата намалява и трябва да се ползва по-малко, а в същото време да е искал и изразходвал същите количества и да се оправдава, че министърът е подписал. Министърът се подписва под разрешение за ползване, той не заповядва колко да се изразходва. Да се твърди, че само министърът е виновен, защото е разрешил и утвърдил едни графици по искане на ВиК и са изготвени от Басейнова дирекция, е дълбоко некоректно. Тези искания за водоползване и графиците се изготвят от местните ВиК или Басейнова дирекция“, подчерта анализаторът.

Георги Харизанов коментира още, че няма как един министър да знае водния обем на всички повече от 6000 язовира в страната. По думите му за това си има служители и експерти по места.
Цоня СЪБЧЕВА