Георги Харизанов, политически анализатор: Продължава конфронтацията между президентската институция и изпълнителната власт, но президентът не може безкрайно да бламира правителството

Продължава конфронтацията между президентската институция и изпълнителната власт, но президентът не може безкрайно да бламира правителството. Това каза за Радио „Фокус“ политическият анализатор Георги Харизанов. Той добави, че напрежението между двете институции е провокирано изцяло от президентството и че саботирането на изпълнителната власт не е нещо, с което президентът може да се гордее.
Решението на Александър Манолев да оттегли номинацията си за транспортен министър анализаторът окачестви като достойно, а медийните атаки срещу него – несериозни.
“И г-н Маринов, и г-н Манолев са хора, които от години са в публичния живот и заемат постове. Единият – професионално развивайки се в министерство на вътрешните работи, изкачвайки йерархичната стълба. Това, че медии сега се опитват да го омаскаряват, е несериозно. В крайна сметка ако имаше каквито и да било притеснения от чуждестранните партньори за личността на г-н Маринов, те отдавна щяха да си проличат в работата на МВР. Същото важи и за г-н Манолев. Така че сега изведнъж да бъдат атакувани не говори никак добре за методите, с които политическите опоненти се саморазправят.“
Георги Харизанов каза, че на идейните полета на политическите сблъсъци няма свободен терен и не очаква президентът да направи нов политически проект. Напрежението на върха на властта се отразява като обществено напрежение. Недоволството се дължи главно на бавния растеж на жизнения стандарт, уточни анализаторът.