Георги Харизанов: Предсрочните избори и хаоса, който могат да предизвикат, биха били форма на политическо и икономическо самоубийство

Георги Харизанов, политически анализатор, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: След политическата новина, че Цветан Цветанов излиза от Народното събрание, остава заместник-председател на ГЕРБ и начело на предизборния щаб, какви ще са последствията? За първи анализ се обръщаме към Георги Харизанов, политически анализатор. Загуба за ГЕРБ ли е излизането на Цветан Цветанов от Народното събрание?

Георги Харизанов: Мисля, че е позитив, тъй като господин Цветанов ще продължи да изпълнява задълженията си в ГЕРБ – нещо, с което той през годините се справя безупречно. В същото време сваля от партията тежестта да се обяснява заради нечии твърдения, че са нарушени неписани етични правила. И мисля, че този жест е доста показателен за това, че претенциите на ГЕРБ да правят политика по различен начин 10 години след като са във властта вече, продължава да е жива и да е важна за хората, които заемат ръководни постове.

Водещ: Цветан Цветанов каза в обръщението си пред колегите, че атаката срещу него е добре планирано мероприятие във връзка с предстоящите евроизбори. Какво означава добре планирано мероприятие? Кой го е планирал, кой го е извършил и защо се стигна до тук?

Георги Харизанов: Означава, че в крайна сметка всички най-силни разследвания срещу политици, всички факти, които биха могли да променят общественото мнение за някой политик, правят най-голямо впечатление в навечерието на изборите. В този смисъл това, че тази публична драма е предизборна, няма никакво съмнение в този факт. Но аз не виждам изненада в него. Така се играе играта и от страна на медиите, и от страна на политическите конкуренти. Винаги е било така, така и ще бъде. Виждате, че тук се претопля изключително стара манджа,  опакова се в истеричен тон и тя очевидно успява да нанесе своите щети и да обърне общественото мнение и да го настрои срещу определени политици. Министър Ваня Колева се оказа, че е клиент на тази фирма от 20 години, този апартамент конкретно нейният си го купува през 2016 година. Министър Цачева прави своята сделка през 2017 година, Вежди Рашидов прави сделка през  2017-та, Цветанов я прави през 2018-та, и сега, броени дни, по-малко от месец преди откриването на предизборната кампания, това изведнъж става новина. Вижда се, че е работено по казуса от доста време насам, вижда се, че моментът е старателно избран. Но в крайна сметка си мисля, че въпреки желанието на всички, които са замесени в създаването на тази публична драма, има достатъчно време тя не само да не нанесе щети на ГЕРБ, но и да се излезе с позитив. И тук има един много тънък нюанс. Много хора казаха, че това е било някакво старателно политическо разследване. Ако беше старателно политическо разследване, ще е ясно семейство Мирянови на кого са кумове, кой друг е купувал апартаменти от тях, на колко по-ниски цени от тези, на които са изповядани сделките специално на Цветанов и на Цачева, и това журналистическо разследване щеше още от първия момент да излезе в пълния си обхват. Аз твърдя, че по-скоро става въпрос за метода на пощенската кутия, че той беше насочен изключително срещу политици от ГЕРБ, и впоследствие, за най-голямо съжаление на пощенската кутия, се насочи и срещу нейни видни любимци, каквито са господин Лозан Панов и госпожа Панова, известна със своите високоморални публикации във вестниците, макар и на махленски език, с претенции за висок морал. Така че мисля си, че включително и мантрата за разследването рухна, след като имената и замесените в тази сделка със съпругата на господин Панов станаха ясни. И това навежда на две единствени възможни теореми – или и Антикорупционният фонд и съгласилите се да публикуват тяхното разследване Свободна Европа са използвани като пощенски кутии, или те са направили професионално разследване, знаели са и тези факти, но не са ги разкрили в първоначалните си публикации. Те да си изберат кое от двете, защото трети вариант няма.

Водещ: При цялата условност, господин Харизанов, ако една медия е пощенска кутия, някой все пак пише писмото и го пуска в нея. Кой е поръчал Цветан Цветанов?

Георги Харизанов: И вчера имах възможност във Фейсбук да го кажа в една моя публикация, аз се извинявам, то е доста нескромно човек да се самоцитира, но вижте, когато в една публикация фактите са верни, няма никакво значение, кой е източникът. Нали разбирате? Може да е служител на строителната фирма, може да е някой произволен зложелател, може да е някой, който работи в Агенция по вписванията и в Имотен регистър, има достъп там до документацията. Може да е всеки. В този смисъл, когато може да е всеки, няма никакво значение, кой точно е. Важно е фактите, важно е, че те бяха представени превратно, важно е, че три дни след публикуване на първоначалното т.нар. разследване сайтът на Свободна Европа продължаваше да твърди, че господин Цветанов е закупил апартамент на четворно по-ниска цена, при положение, че става въпрос за равностойна замяна и доплащане на разликата в квадратурата по пазарни цени, така че в крайна сметка кой е поръчал въпросното нещо няма никакво значение. То си остава на съвестта по-скоро на изпълнителите. Какво като се разкри, че Цветан Цветанов е заменил един апартамент за друг и е доплатил 40 квадрата по 1500 евро квадратен метър? За вас това какво значение има като новина, защото за мен почти никакво. Внушенията успяха, създадоха се обществени настроения, опаковането на група политици от ГЕРБ с тази публикация свърши своята работа. Само че това, което не предвидиха всички, е, че групата политици от ГЕРБ ще реагират по този начин и ГЕРБ за пореден път ще покаже, как прави политика. Пак казвам, според мен това ще им донесе позитив.

Водещ: Въпросът е в парламента, как ще продължи работата на парламентарната група на ГЕРБ, защото господин Цветанов беше неин стълб и това се виждаше от всички?

Георги Харизанов: Абсолютно съм съгласен. Естествено в първия момент шокът от неговата личност ще се усети, най-вече вътре в парламентарната група на ГЕРБ. Но днешният пленарен ден показа, че кворум може да се сформира и без господин Цветанов да е в парламента. Днешният пленарен ден показа, че гласувания могат да се осъществяват, и то по важни теми, и без господин Цветанов да е в парламента. Така че мисля, че в интерес на цялото общество е парламентът да продължи да работи и в отсъствието на господин Цветанов, тъй като всички данни и предварителни резултати показват, че едни предсрочни избори, освен да ни хвърлят в хаоса на служебните правителства и на икономическата несигурност, няма да ни доведат до нищо по-различно от това, което е в момента.

Водещ: Ще има ли възползване от отсъствието на Цветан Цветанов от парламента?

Георги Харизанов: Възползване от кого? Може би провокации от страна на опозицията най-вероятно ще има, но нека не забравяме, че ГЕРБ е партия, която винаги е работила в много тясна координация по оста заместник-председатели, съответно народни представители и министри, така че синхронът в ГЕРБ няма да се наруши. И това дали господин Цветанов физически присъства в парламента или ще помага отвън със съвети и със своите контакти, и с опита, който има, няма да има особено голямо значение. Очаквам, разбира се, провокации от опозицията; очаквам законодателни капани да продължат да бъдат залагани от ДПС – това е при тях стил на правене на политика. Но в крайна сметка нищо от това не е нещо ново и си мисля, че работата на парламента досега показва, че могат да се случат градивни неща на фона на цялата тази атмосфера.

Водещ: Направи впечатление, че малките коалиционни партньори – Патриотите, защитиха господин Цветанов. Очаквате ли по-голяма спойка в голямата коалицията – в парламента и в правителството?

Георги Харизанов: Цветан Цветанов беше важен фактор за формата голяма коалиция в парламента, за синхрона и за общите действия между ГЕРБ и Обединени патриоти. Очаквам и тези отношения да претърпят известен шок в първоначалния момент. И това, което е изключително важно в случая, е коя ще бъде фигурата на неговия наследник начело на парламентарната група.

Водещ: Коя ще бъде?

Георги Харизанов: Мисля си, че ако за наследник на господин Цветанов на поста председател на парламентарната група е човек първо с парламентарен опит, и второ, човек по-мек в общуването си, по-диалогичен, това също може да донесе ползи и допълнително да допринесе за успокояването на страстите в парламента.

Водещ: Има ли страх в ГЕРБ от предсрочни избори?

Георги Харизанов: О, не мисля. Страх от предсрочни избори би трябвало да има в българското общество, а не в ГЕРБ. ГЕРБ е партия изключително жива. Всеки, който се опитва да следи политическите процеси, аз лично следвам всички видове страници и профили на всички партии, и виждам как върви вътрешнопартийния живот в ГЕРБ – колко хора се събират по събрания, колко хора се събират на срещи на структурите – на жени ГЕРБ, на предприемачи ГЕРБ, на старейшини ГЕРБ, на младежите. И начинът, по който функционира тази партия, не би трябвало да я води до притеснение от избори по всяко време. От предсрочни избори би трябвало да се притеснява цялото общество, защото те няма да доведат до нищо различно, освен до няколкомесечен хаос и създаване на икономическа несигурност точно в този момент, когато България се бори за изключително важни международни инвестиции. Предсрочните избори и хаоса, който могат да предизвикат, биха били форма на политическо и икономическо самоубийство. Ние нямаме нужда от това в момента. Никой няма да спечели от него, абсолютно никой.

Водещ: Господин Харизанов, дали атаката срещу Цветанов няма да бъде продължена и до по-високо ниво в ГЕРБ, имам предвид до господин Борисов? Тоест дали той няма да бъде следващият на мерник?

Георги Харизанов: 15 години го чакаме този процес, даже откакто той е на ръководни длъжности в държавата минаха 18 години. Мисля си, че досега с всички врагове, които си е създал Борисов и като главен секретар на МВР, после като кмет на София битките му със Станишев – специалният закон, който беше приет, за да не може той да си оглави собствената партия, кризата с боклука в София, след това по времето на Орешарски и начина, по който подходи към хора от ГЕРБ българската прокуратура тогава, определени единици от нея, ако имаше да разбираме нещо за господин Борисов, ние щяхме отдавна да сме го разбрали. Ако някой си мисли, че по този начин може да промени изборните резултати, пожелавам му приятна игра. Но мисля, че няма как да се случи.

Цоня Събчева