Георги Шопов, ИМ-Пещера: 19 януари е паметен ден на жителите на Пещера

По повод отбелязването на 142 години от Освобождението на Пещера, радио „Фокус” – Пазарджик потърси за коментар Георги Шопов – директор на Историческия музей в Пещера.

Фокус: Г-н Шопов на 19 януари Пещера отбелязва 142-тата годишнина от Освобождението на града. Как се стига до тази паметна дата?

Георги Шопов: Освобождението на Пещера е част от победния ход на руските войски, командвани от генерал Гурко. След превземането на Пазарджик едно руско войсково подразделение тръгва към Пещера. Това е Четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк. Именно той влиза на 19 януари 1878 година като освободител на нашия град. Посрещането на руските войни става на площада при така наречената Голяма капия от Иван Раков, духовенството и много граждани развълнувани от изстраданата свобода. Със сключването на Сан Стефанския мирен договор на 3 март 1878 година в периода на Временното руско управление за военен гарнизон в Пещера е изпратена Осма рота от 123-ти Козловски полк с командир капитан Сафонов. Този храбър руски войн, изминал хиляди километри от родината си до Пещера, заболява от тиф и умира тук. Погребан е с много почести в двора на църквата „Свети Димитър”. Днес редом с дължимата благодарност и признателност към Русия ние трябва да помним, че за свободата на България се бориха и загинаха хиляди наши предшественици, духовници и учители, занаятчии и търговци, бедни и богати. За българите свободата не дойде наготово, тя не бе подарена, нито пък е само резултат от политически интереси, защото българския народ жадуваше и търсеше своята свобода.

Фокус: Кои жители на града участват в борбите за национално освобождение?

Георги Шопов: Жителите на Пещера никога не са се страхували да участват активно във всички прояви на възрожденските борби на българския народ. Гордост е, че и в Руско-турската освободителна война се включват като опълченци пещерците Нешо Чипев, Никола Марков Донски и Георги Стоилов, тръгнали към свободата от Кишинев през Дунав и воювали на Шипка и при Стара Загора. Като разузнавач в руската армия известният пещерец Димитър Горов участва в обсадата и превземането на Плевен, а председателят на местния революционен комитет от 1876 година Стоян Попов е един от водачите на руските войски в Родопите. Като доброволец участва и бъдещия генерал Атила Зафиров. С уважение и гордост трябва да споменем и името на Георги Теохаров, който като юрист е назначен за началник на съдебния отдел във Временното руско управление на българските земи. След това той става министър на правосъдието и просветата във възстановената Трета българска държава.

Фокус: Какъв е за пещерци денят 19 януари?

Георги Шопов: Денят 19 януари 1878 година е паметен за жителите на Пещера. След петвековно османско владичество градът ликува и се поздравява с изгряващата свобода. В тези дни, както всяка година с благодарност и гордост си спомняме за многобройните жертви дадени от българския народ, за априлци от 1876 година, за героизма на българските опълченци и руските войни, които извоюваха свободата на България. Руско-турската война от 1877-78 година е важно събитие предизвикано от вековните страдания на българите. Тя не е обикновен сблъсък между две воюващи страни, а исторически завършек на вековната борба на народа ни, довела до национално освобождение и възстановяване на българската държавност.

Ваня НИКОЛОВА