Георги Шопов, Исторически музей-Пещера: Над 500 жители на Пещера участват във войните за национално обединение

По повод отбелязването на 105 години от смъртта на подпоручик Богдан Миндизов – участник в Балканските войни и геройски загинал в боевете при Криволак, и откриването на негова паметна плоча в Пещера, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар директора на Историческия музей в Пещера Георги Шопов.

Фокус:  Г-н Шопов, колко войници и офицери от град Пещера и региона участват във войните за национално обединение?

Георги Шопов: В Балканската война участват 185 пещерци – офицери, подофицери и войници. Те сформират Втора пещерска дружина в състава на 27-ми Чепински пехотен полк. В сраженията при Чаталджа, Шаркьой и Булаир загиват 21 души от Пещера. В Междусъюзническата война от Пещера са изпратени 180 души. Те сформират Четвърта пещерска дружина като част от 27-ми Чепински пехотен полк. Участват в боевете срещу сръбската армия в Македония при Криволак и по река Брегалница. Там загиват 32-ма души. В Първата световна война пак като част от 27-ми полк по фронтовете в Македония загиват около 130 пещерски войници, офицери и подофицери. Те участват в сраженията при Дойран, Криволак, Завоя на Черна, Струмица и Битоля.

Фокус: Разкажете интересен епизод от участието на пещерци във войните?

Георги Шопов: По време на Междусъюзническата война, когато Четвърта пещерска дружина е на фронта при Криволак на 21 юни 1913 година става интересно събитие. Тогава подпоручик Богдан Миндизов, който е от Пещера и е адютант на дружината, проявява небивал героизъм и саможертва. В сражението срещу сърбите при Криволак той излиза пред дружината последван от останалите офицери. Всички запяват неговия любим химн „Потомци сме на Крум”. Самият Богдан Миндизов е надарен с музикална дарба и сам е създал тази песен „Потомци сме на Крум”, която след смъртта му става известна като „Миндизовия марш“. По време на сражението подпоручик Богдан Миндизов загива, но битката е спечелена.

Фокус: Запазен ли е текстът на тази песен?

Георги Шопов: Песента става популярна и се пее не само от неговата рота, но и от целия полк. За съжаление Историческия музей в Пещера не разполага с текста на песента. Вероятно в историята на 27-ми пехотен Чепински полк този текст е запазен, но ние го нямаме. Правим опити да го открием и да бъде включен в архивите на музея, но до момента не разполагаме с него.

Фокус: Къде в Пещера се намира паметникът на загиналите във войните за национално обединение?

Георги Шопов: В Пещера има мемориал на загиналите във войните за национално обединение. Той се намира в Градския парк. Това е така наречената костница, която преди съществуваше там. По проект на известния български скулптор Ставри Калинов през 2007 година точно за 22 септември, когато честваме обявяването на независимостта на България беше открит този нов мемориал. Това е паметник-костница, в който са поставени имената на всички загинали във войните за национално обединение войници и офицери от град Пещера. Там са имената на 75 войници и офицери от град Пещера, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни. Пред паметника на видно място е поставен един кръст, какъвто е българският кръст за храброст, а на входа от двете страни има венци.

Ваня НИКОЛОВА