Георг Спартански, кмет на Плевен: Вероятно утре ще отменим обявеното частично бедствено положение в общината, обстановката постепенно се нормализира

Снимка: Община Плевен

София. Още е в сила обявеното частично бедствено положение, не сме отменяли нищо. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Плевен Георг Спартански във връзка с щетите от проливните дъждове и силния вятър. „С министъра на вътрешните работи и гл. комисар Николай Николов досега бяхме в Плевен, а сега сме на обход в село Гривица, където има много пострадали къщи, покриви основно, помлени дървета, стопански постройки. Оттук нататък предстои работа, защото не може да чакаме неволята. Вече градът в Плевен е абсолютно разчистен от дървета и клони по улиците, транспортът върви нормално, възстановихме електрическото захранване на тролейбусните мрежи. Работата по разчистване не е спряла. Вероятно утре като направим заседание на кризисния щаб, ще направим преценка на обстановката и ако са отпаднали причините за обявяване на бедственото положение, ще го отменим“, коментира Спартански. Той уточни, че това решение няма да го вземе сам, а съвместно със специализираните служби и всички ангажирани институции.
„Пострадали физически хора няма. Има пострадали къщи. Назначил съм със заповед комисия, която в момента е на терен и прави оглед и след това оценка на щетите. Хората и сами вече са започнали неотложни ремонтни работи, разчистване, подмяна на керемиди, покриви. Има и къщи, които въобще нямат керемиди. Ако има хора, които се нуждаят от временен подслон, такъв ще им бъде осигурен“, допълни кметът на Плевен и добави, че до този момент няма такива заявления. „Предстои да има заседание на Общинския съвет, който евентуално да вземе решение на първо време с финансови средства от резерва на общинския бюджет, да подпомогне пострадалите. Останалите средства евентуално ще се търсят след оценка на щетите. Няма нито една мародерска проява. Обратното, има солидарност и готовност за съдействие“, каза още Георг Спартански.
Цветелин ДИМИТРОВ