ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще отхвърлят ветото на президента върху примените в Изборния кодекс (ОБЗОР)

София. Управляващата коалиция взе общо решение да отхвърли президентското вето върху промените в Изборния кодекс с аргумент, че твърденията на държавния глава Румен Радев, че няма съдебен контрол, не отговарят на истината.
Според председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов с предложените промени контролът става дори по-добър, тъй като делата ще се гледат от тричленен състав в Административен съд, а не както досега – от един съдия във Върховния административен съд. „Когато бъде обжалвано решение на Административния съд, ще може да бъде подадена жалба и ще може да се гледа във Върховния административен съд, така че цялата процедура по съдебния контрол е същата, каквато се прилага и при актове, издадени от областния управител в дадена област. Тогава отива на обжалване при по-висшестоящия административен орган, а това е Министерски съвет“, посочи Цветанов.
От своя страна, лидерът на „Атака“ Волен Сидеров коментира, че отхвърлянето на президентското вето не е проява на конфронтация. „Аз съм сигурен, че г-н Радев е имал благородни намерения, пишейки това вето, просто неговият юридически екип вероятно го е подвел, защото там мотивите не са доизпипани. А тъй като няма как да се поправя вето, ние ще го поправим, като го направим по парламентарен начин”, заяви Сидеров и уточни, че в това няма нищо драматично. „Нека да не се тълкува като противопоставяне с президентската институция. Напротив, по-скоро е една синхронизация“, заяви той.
Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов заяви, че позицията на партията относно президентското вето не е олекнала. Той уточни, че първоначалната реакция на ВМРО за подкрепа е била преди партията да се запознае с мотивите на президента. „Ние искахме преференциите да останат в стария вариант и виждахме във ветото на президента едно средство за постигане на тази цел. Сега имаме друго средство и по никакъв начин не сме променили целта ни“, коментира Веселинов.
Народният представител от НФСБ Христиан Митев също изрази позицията на партията за отхвърляне на президентското вето, но обясни, че между първо и второ четене на промените партията най-вероятно ще направи свое собствено предложение относно прага на преференциите. „Ние си запазваме правото, когато бъде разглеждан законопроектът на колегите от ГЕРБ за връщане стария начин за изчисляване на преференциите, да направим промени. Просто правя заявка, че обмисляме идеи, включително за диференциация на процентите, от които се изчисляват преференциите за различните видове избори“, посочи той.
Цветилена СИМЕОНОВА