Гергана Николова, Движение на българските майки – Пазарджик: Проектите ни са насочени основно към деца от приемни семейства и настанени в центровете от семеен тип

Движението на българските майки, звено Пазарджик, работи успешно по няколко проекта. По традиция майките организират разнообразни прояви за деца от приемни семейства и настани в центровете за настаняване от семеен тип. За проектите и дейностите Радио „Фокус” – Пазарджик разговаря с Гергана Николова от звеното на неправителствената организация в Пазарджик.

Фокус: Г-жо Николова, разкажете ни повече за най-новия ви проект „Дари обяд”.

Гергана Николова: Проект „Дари обяд”, по който работи звеното на Движението на българските майки в Пазарджик, е насочен към деца от бедни семейства. Изпълнението му започна през месец септември тази година и обхваща цялата учебна 2016/2017 година. За първи път проект на нашето звено е насочен към деца, които растат в родното си семейство, а не са настанени в институции. През годините опитът ни е показал, че много деца, растящи в семейна обстановка, са на ръба на нищетата и затова решихме да подадем ръка на такива деца – полу-сираци, социално слаби, от многодетни семейства или на самотни родители. Проектът се състои в осигуряване на безплатен обяд на ученици в целодневна форма на обучение.

Фокус: Как избирате децата, на които да помагате?

Гергана Николова: Спрели сме се на три училища от община Пазарджик – началните училища „Васил Левски и „Васил Друмев” в Пазарджик и основното училище в село Ивайло. Избрахме ги, защото те са ни дългогодишни партньори в различни наши благотворителни инициативи, най-вече – в базарите, чрез които основно се финансираме. Тези училища – и ученици, и родители от тях, са се включвали безвъзмездно в нашите базари и решихме затова сега да помогнем на деца от тях. От двете начални училища в областния град подпомагаме по две деца, като обядът е осигурен от фирмата, която храни останалите деца. В училището в село Ивайло децата са осем, защото там няма осигурен обяд, а закуски, и финансово сумата се равнява на тази за две деца, получаващи обяд. Надяваме се да успеем и това да стане също наш традиционен и устойчив проект, каквито са и другите проекти на звеното на Движението на българските майки в Пазарджик.

Фокус: Продължавате ли да работите по проекта „Стъпка напред” за осигуряване на стипендии на децата от центровете за наставяне от семеен тип в областта?

Гергана Николова: Да, за седма година осигуряваме стипендии за деца, настанени в центрове. По проекта „Стъпка напред”, за поредна година деца от центровете в областта ще получат стипендии за висок успех и/или талант. Най-дългогодишният ни проект стартира през месец октомври, като след проведени интервюта бяха избрани стипендиантите за учебната 2016/2017 година. Една от тях – деветокласничка от Брацигово, подпомагаме не за първа година. Тя показва високи резултати и отличен успех от Езиковата гимназия в Пазарджик. Стипендия от 50 лева ще получи момче, също в 9 клас, от центъра за настаняване в квартал „Запад” в областния град. Останалите стипендианти също показват отличен успех и таланти и са основно от същия център, както и от центъра, който се управлява от Областния съвет на БЧК в Пазарджик. На тези от децата, които не се класираха за нашите стипендии, им бе обяснено че при повторното интервю, което е между сроковете, ако положат нужните усилия и постигнат по-високи резултати в училище, ще им бъде предоставена нова възможност да кандидатстват за стипендия. Стипендиантите, както и други деца от центровете в областта, ще получат и специални поздравителни картички за Коледа, които се осигуряват по инициативата на Движението на българските майки в Пазарджик „Коледна картичка”.

Фокус: Преди дни проведохте коледна парти, отново за деца от центровете. Разкажете ни повече за него.

Гергана Николова: За първи път проведохме коледно парти за деца, настанени за отглеждане в центровете за настаняване от семеен тип в град Пазарджик и село Звъничево. Това бе първото парти от такъв род, на което майките от Движението, заедно с децата от центровете, както и ученици от гимназия “Иван Аксаков” в областния град прекараха невероятни и изпълнени с много емоции два часа. С помощта на дарители бяха осигурени храна и напитки по избор, за всички. Учениците от гимназията изненадаха малчуганите, като подариха на всяко дете ръчно изработена коледна картичка с персонално пожелание. Те бяха подготвили и “Коледно дърво на приятелството”, на което всяка коледна играчка-украса представляваше всяко едно от присъстващите деца, и всеки един лично надписа името си върху избрана такава. Гирляндите между играчките, олицетворяваха връзките, приятелството, които се надяват да изградят помежду си.

Теодора ДИМИТРОВА