Гергана Сандъкчиева, клуб „Млад планинар“ – Петрич: За 2020 година сме планували много събития, свързани с опознаване на българската история и природа

Снимка: Радио "Фокус"

Гергана Сандъкчиева от клуб „Млад планинар“ – Петрич, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Каква бе 2019 година за клуб „Млад планинар“?

Гергана Сандъкчиева: Мога да кажа, че изминалата година бе поредната успешна за нас, защото успяхме да реализираме различни инициативи, които се радваха на много голям интерес. Те бяха с различен характер, на различна тема, в различни периоди от годината. Разбира се, всички бяха свързани с важни дати, с природата, така също и с околната среда, с историята и националното ни богатство.

Фокус: Кое бихте определили като най-голям успех за клуба?

Гергана Сандъкчиева: Не мисля, че бих могла да кажа кое събитие беше с най-голям успех, защото всички бяха заредени с различна емоция. Например силно вълнуващо беше поредното ни участие в Националния поход „По пътя на Ботевата чета“. През 2019 година интересното беше, че всяко едно дете имаше не само желанието, но и физическата възможност да премине целия поход. В общи линии всяка вечер основната ни тема и спор бе кой да остане да направи лагер. Това бих казала, че беше доста емоционално, защото всеки искаше да преживее тези 120 км със свои приятели и връстници. Един от най-успешните ни походи, който бе свързан и с една от най-красивите гледки, които сме виждали бе в планината Пирин. Прекарахме 5 дни по високите части, в които се насладихме на невероятни гледки с езера и върхове. Когато си там горе това, което виждаш е още колко много върхове те очакват. Направихме една много интересна екскурзия, която се състоя през месец април. Тя бе озаглавена „По пътя на бунтовници и владетели“. В рамките ѝ посетихме седем града, в които разгледахме повече от 20 забележителности, свързани с историята и природното богатство на страната ни. Бих казала, че това бе едно изключително приятно преживяване, а най-интересното беше, че всеки един музей, всеки обект посрещаше децата по уникален начин. Те научаваха максимално много неща за историята на района и то по-уникален начин. Най-хубавото бе, че когато се завърнахме в родния край и разговаряхме с децата, при толкова много посетени места и обекти, те бяха научили много нови неща. Смятахме, че повечето от нещата, които са чули няма да запомнят, затова решихме да направим една анкета, в рамките на която им зададохме въпроси. Така установихме, че децата са запомнили 90 % от нещата, които за мен е един истински урок по родолюбие, който е и преживян. Мисля си, че това ще остане трайна следа и като емоция, и като знание за децата.

Фокус: Предполагам 2019 година ще запомните и с отличията, които получихте от Министерството на туризма в годишните им награди. В тази връзка как приемате самите награди?

Гергана Сандъкчиева: За нас това е оценка, получена като подкрепа от обществото и то имайки предвид, че като цяло обществото ни не е готово емоционално да изразява подкрепата си към която и да е било институция или организация. Тази година при номинациите усетихме много силна подкрепа от обществото. Разговорите с хората и пожеланията им за успех ни мотивираха и ни показаха, че вървим в правилната посока. За нас тези награди са оценка за нашия шест годишен труд и отговорното отношение на децата към събитията, които организираме.

Фокус: Какви са плановете Ви за 2020 година?

Гергана Сандъкчиева: Плановете ни отново са големи. В общи линии всеки месец имаме планувани събития. Като за начало ще започнем със ски лагер, след това имаме намерение да вземем участие в Националния поход „По пътя на кървавото писмо“ от Копривщица до Панагюрище. Отново ще участваме в похода „По стъпките на Ботевата чета“. В програмата имаме заложени два прехода през юли и през август, които ще са в Родопите и Пирин. Обмисляме и вариант да направим един от европейските маршрути, но за момента само плануваме такова нещо. Разбира се, съобразяваме се и с финансовата част. Идеи имаме много, но никога времето не ни стига, за да осъществим всичко, за което мечтаем. Времето е пред нас. Стига и децата да имат желание, то ние сме готови.

Фокус: Какво според Вас е най-важното нещо, на което трябва да научите децата?

Гергана Сандъкчиева: Следвайки заръката на Алеко Константинов – опознай родината, за да я обикнеш, то нашето най-голямо желание е децата да обикнат родината ни с цялото си сърце. Мислим, че един от начините за това е чрез обиколките и изследванията, които правим. Сигурна съм, че с времето ще я заобикнем все повече и повече. Това, което наблюдавам е, че след всяка една родолюбива инициатива  от национален характер, децата се връщат все по-горди, все по-големи българи и патриоти. Всичко това е много емоционално, защото виждаме успех в това, което правим.

Фокус: Какво си пожелавате за тази година?

Гергана Сандъкчиева: Преди всичко здраве, както за нас, така и за всички ваши слушатели. Освен това си пожелаваме планините да продължават да са толкова благосклонни и да ни допускат до своите природни забележителности, езера и върхове.

Ливия НИНОВА