Гергана Сандъкчиева, Туристически информационен център: Участието на Община Петрич в Годишните награди на Министерството на туризма е от голямо значение

Снимка: Исторически музей - Петрич

Гергана Сандъкчиева от Туристическия информационен център в Петрич, в интервю за предаването „Петрич – древен и вековечен“ на Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: В колко категории Община Петрич е номинирана за тазгодишните награди на Министерството на туризма?

Гергана Сандъкчиева: Годишните награди на Министерството на туризма 2019 се провеждат за четвърта поредна година, а Община Петрич е номинирана в шест от категориите. Важно е да отбележим, че тази година надпреварата се провежда в 16 категории, разделени на 6 професионални, 5 художествени и 4, които са специално определени за българските общини. Има и още една категория, която е „Изборът на българите“. В нея са включени всички обекти от 100-те Национални туристически обекта и 50 по-малко познати места в България.

Фокус: А кои са категориите, в които е номинирана Община Петрич?

Гергана Сандъкчиева: В категорията, определена за българските общини участваме в две от под категориите. Това са „Община на 2019 г. за планински туризъм“ и „Община на 2019 г. за културно-исторически туризъм“. В професионалните категории  участваме в „Духът на България“ с Фестивала на кестена в село Коларово, който се организира от Дирекция „Природен парк Беласица“, с подкрепата на Община Петрич и активното участие на кметовете и читалищата от така нареченият Подгорски район. През годините това събитие се превърна в един истински празник за Подгорието. Другата категория е „Туристическа дестинация“, където участваме с местността Рупите. Знаем, че това е едно добре познато кътче в България, което предлага туризъм през всички сезони. Всъщност тя е защитена местност и е тясно свързана с името на българската пророчица Ванга. Освен това съвсем наблизо са разположени останките на един от най-големите антични градове – Хераклея Синтика. Номинирани сме и в категорията „Туристическа атракция/ обект и устойчивост на инвестицията“.  Там кандидатстваме с античен град Хераклея Синтика, който и до днес впечатлява не само изследователите, но и посетителите. Припомням, че през годините всичко, което е открито там се укрепва и консервира, тоест в Хераклея Синтика всичко е такова, както са го оставили древните му обитатели. Шестата категория е „Изборът на българите“. Там участваме с местността Рупите и Национален парк музей „Самуилова крепост“, който е обект от Национални значение. При 50-те по-малко познати обекта участваме с природен парк Беласица.

Фокус: Защо всяка една от категориите е важна за Община Петрич?

Гергана Сандъкчиева: Участието на Община Петрич в подобен формат е от голямо значение и може би това е една от причините да се насърчава развитието на туризма. Освен това така се стимулират всички заинтересовани страни – активно да участват и в предоставянето, но и подобряването на туристическите услуги. Имайки предвид какви са и целите на този конкурс, то това всъщност дава отговор на въпроса защо всяка от категориите е важна. На първо място е популяризирането на туристическите обекти и дестинации, повишава се качеството на туристическите услуги, създават се алтернативни форми на туризъм,  които от своя страна допринасят за по-голямата устойчивост в развитието на основните видове туризъм. Също така се въвеждат иновативни практики на туризъм, които имат за цел да се постигне по-голяма ефективност в предлагането на туристическата услуга.

Фокус: В коя категория най-много Ви се иска да спечелите?

Гергана Сандъкчиева: Много интересен въпрос. Безспорно всяка една от категориите е важна сама по себе си. Много са обектите и възможностите, с които може да представим нашата община в годишните награди, но самият факт, че сме класирани сред номинираните в конкурса показва, че тези обекти и събития, с които участваме, не само отговарят на множеството критерии и условия за участие, но и през годините са се доказали, а също така са отстоели във времето.

Ливия НИНОВА