Гергана Сандъкчиева, Туристически информационен център-Петрич: През последните години все повече и повече се говори за планински туризъм и за алтернативни форми на туризъм

Гергана Сандъкчиева, служител в Туристически информационен център-Петрич, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-жо Сандъкчиева, каква е дейността на Туристическия информационен център?

Гергана Сандъкчиева: Основната дейност на Туристическия информационен център е да предоставя информация, която е свързана с туристическата дейност на територията на нашата община – културно-исторически обекти, които могат да бъдат посетени; природни забележителности; информация за културни и спортни събития; възможности за настаняване, транспорт, хранене и друга информация, която е нужна на гостите на нашата община. Освен това в Туристическия информационен център всеки може да открие нужните му туристически карти на планините Беласица и Огражден, карта на града, пътеводители. Разполагаме и с безплатни информационни материали за различни туристически обекти, места за настаняване, винарни, изби и други. При нас всъщност може да се закупят и сувенири, книжки, марки и карти от Националното движение „Опознай България“ за 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз. За нас е особена гордост, че 3 от тези 100 обекта се намират в нашата община. Най-новият регистриран обект е античен град Хераклея Синтика, а другите два са храма на Ванга в местността Рупите и Национален парк-музей „Самуилова крепост“. Друга дейност на Туристическия информационен център е организирането на редица инициативи и кампании. Информационният център актуализира и обогатява туристическата информация в сайта и в страницата ни в социалните мрежи. Туристическият информационен център работи 6 дни в седмицата и предлага информационни услуги и по телефона, ако е належащо и след определеното работно време.

Фокус: Кои са нещата, за които най-често Ви търсят туристите?

Гергана Сандъкчиева: Истината е, че не може да се каже, че туристите имат определени интереси, които са еднотипни или са насочени в определена сфера. Напротив, много е голямо разнообразието от търсенето, но към момента сме щастливи от факта, че успяваме да отговорим на тяхното търсене и да задоволим очакванията им. Основните им въпроси са свързани с планинския туризъм – нещо, което не е чак толкова познато за повечето туристи. Въпросите им са свързани главно с различните маршрути в планината като сложност, като разстояние и като време, необходимо за осъществяването на конкретен поход, както и разбира се, възможности за нощувка и храна. Други пък се интересуват от историческия и културен туризъм, който предлага района. В повечето случаи хората са подготвени предварително за това какво точно искат да видят, къде ще нощуват, но интересното е, че при нас идват все повече хора, които са се впуснали в едно търсене на приключения и ни молят да им предложим индивидуални маршрути. Тези случаи за нас са истинско предизвикателство, защото само за няколко секунди трябва да усетиш какви са интересите на човека срещу теб, и в същото време да им предложиш нещо, което те не предполагат, че съществува в нашия район по един доста атрактивен начин. Тогава хората разбират, че за да разгледат района ни не са достатъчни 1-2 дни и радостното за нас е, че са заинтригувани и решават да останат за повече време. Тогава вече започват и въпросите за места за нощувка, за хранене и развлечения.

Фокус: Към кой вид туризъм все пак са насочени по-голямата част от Вашите потребители?

Гергана Сандъкчиева: Дълги години заради границите планините Беласица и Огражден остават непознати за туристите и ако в миналото по-развит е бил историческият туризъм и този, свързан с феномена Ванга, то през последните години все повече се говори за планински такъв и възможности за алтернативни форми на туризъм. Община Петрич вече успешно предлага планински туризъм на национално и международно равнище. Изолираността и непристъпността до тези територии с течение на времето са ги превърнали в убежище за много застрашени растителни и животински видове, които пък от своя страна представляват огромен интерес за любителите на планинския трекинг. Това дава възможност на община като нашата, която е наследила богато културно-историческо минало и уникална природа, да се развива в много бързи темпове. И ако в началото се обръща внимание на развитието на специализираните форми на туризъм като културно-исторически, селски, еко, балнеолечение, то в момента се насочва към развитието на винен, религиозен, а в последно време вело- и мототуризъм като една от алтернативните форми за прекарване на свободното време. Точно това търсене на туристите наложи бързо да обърнем сериозно внимание на тези форми на алтернативен туризъм, като тяхното развитие е основната ни цел в бъдеще.

Фокус: Разкажете ни повече за отделните типове туризъм, като ни посочите съответно отделните обекти към всеки тип.

Гергана Сандъкчиева: Основните туристически функции на района са културно-исторически туризъм; планински; маршрутно-познавателен; балнеолечебен и фестивален туризъм. През последните няколко години се повишава ролята и на някои други алтернативни форми на туризъм – винен, вело- и екотуризъм. В последно време интерес има и към образователния туризъм, който е насочен не само към деца. На територията на Община Петрич има културно-исторически паметници, които са не само с национално, но и със световно значение. Става дума за Национален парк-музей „Самуилова крепост“ и все по-атрактивния, благодарение на археологическите открития на доц. д-р Людмил Вагалински – античен град Хераклея Синтика. Къщата-музей на Ванга в Петрич и комплексът в местността Рупите, също са част от визитната картичка на Петрич пред света. По статистика и по прогнози на Световната туристическа организация през 2020 година културният туризъм ще бъде водещ в света. Това обаче за нашата община вече е факт, на база на отчетите през последните 2 години. От голямо значение също са защитените територии в Община Петрич. В регистъра на защитените територии влизат Природен парк „Беласица“, резерват „Конгур“, природните забележителности „Кожух“ и „Четиринадесетте чинара“, както и 6 защитени местности.

На територията на Община Петрич добре е развит и селският туризъм. Имаме добре запазена селска околна среда, съхранени местни традиции и култура, възможност за настаняване в селски къщи и близък контакт с домакините. Всичко това дава възможност на туриста докато се наслаждава на тишината на българското село и хапва домашно приготвена храна, да общува със своите домакини, а те от своя страна им разказват интересни истории и легенди от района. Характерни са района са и минералните извори, които са предоставка за развитието на балнеолечебен туризъм. Община Петрич разполага с няколко находища на минерални води и се гордее освен с прочутите си местността Рупите и с марикостинските минерални бани, и с естествено газираната минерална вода в село Право Бърдо, защото заради високото съдържание на въглероден диоксид те са естествено газирани и са много приятни за пиене. Спа центровете и хотелите в града разполагат с модерно оборудване, консултативна диагностика и високо квалифицирани специалисти. Програмите, които предлагат те, са съобразени със здравословносто състояние на гостите и с индивидуалните им нужди.

Фестивалният туризъм е алтернативен, но добре развит туризъм, който изисква разнообразни ресурси. Днес той е предпочитан заради уникалния туристически продукт, който предлага. Всеки фестивал съчетава разнообразна програма с разнообразни форми на изкуството, и се провежда на строго определени места, което още повече допринася за неговата уникалност. В общината се провеждат десетки фестивали всяка година, като се започне от Станчинарските игри на 1 януари, Фестивала на кестена, „Южен гердан“, „Оро се вие, цървули се кинат“ и много други, които са огледало на поминъка, историята и душевността на петричани. Фестивалите се превръщат в истински празник, който онагледява характерния колорит на региона, с което привлича хиляди посетители всяка година. Непрекъснато ставаме свидетели как фестивали като „Златен кестен“, „Изгряват звезди“ и „Южни слънца“ придобиват значим отзвук и се превръщат във визитната картичка на нашата община. Фестивалите са изключително богатство и те са начина човек да се докосне до обичаите от миналото и до настоящето. Те са възможност да се запознаят гостите с традициите в нашата община.

Виненият туризъм набира все по-голяма популярност в нашата община. Това е специфичен продукт, който съчетава купуване с цел дегустация на вино. Виното е свързано с нрава и бита на фолклора на българина. При винения туризъм важна е директната и емоционалната връзка между винаря, виното и туриста. Винарите ни умеят да усещат хората и според човека да предложат подходящото за него вино.

Натали СТЕФАНОВА