Гергана Сандъкчиева, Туристически информационен център – Петрич: Общината е номинирана в шест категории на Годишните награди на Министерството на туризма за 2019 г.

Снимка: Исторически музей - Петрич

Петрич. Годишните награди на Министерството на туризма 2019 г. се провеждат за четвърта поредна година, а Община Петрич е номинирана в шест от категориите. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Гергана Сандъкчиева от Туристически информационен център – Петрич.

Тя припомни, че тази година надпреварата се провежда в 16 категории, разделени на 6 професионални, 5 художествени и 4, които са специално определени за българските общини. „Има и още една категория, която е „Изборът на българите“. В нея са включени всички обекти от 100-те Национални туристически обекта и 50 по-малко познати места в България“, каза още Сандъкчиева.

Тя добави, че в категорията, определена за българските общини участват в две от под категориите. „Това са „Община на 2019 г. за планински туризъм“ и „Община на 2019 г. за културно-исторически туризъм“. В професионалните категории участваме в „Духът на България“ с Фестивала на кестена в село Коларово, който се организира от Дирекция „Природен парк Беласица“, с подкрепата на Община Петрич и активното участие на кметовете и читалищата от така нареченият Подгорски район. През годините това събитие се превърна в един истински празник за Подгорието. Другата категория е „Туристическа дестинация“, където участваме с местността Рупите“, допълни Сандъкчиева.

Тя уточни, че това е едно добре познато кътче в България, което предлага туризъм през всички сезони. „Всъщност тя е защитена местност и е тясно свързана с името на българската пророчица Ванга. Освен това съвсем наблизо са разположени останките на един от най-големите антични градове – Хераклея Синтика. Номинирани сме и в категорията „Туристическа атракция/ обект и устойчивост на инвестицията“. Там кандидатстваме с античен град Хераклея Синтика, който и до днес впечатлява не само изследователите, но и посетителите“, уточни Сандъкчиева.

Експертът припомни, че през годините всичко, което е открито там се укрепва и консервира, тоест в Хераклея Синтика всичко е такова, както са го оставили древните му обитатели. „Шестата категория е „Изборът на българите“. Там участваме с местността Рупите и Национален парк музей „Самуилова крепост“, който е обект от Национални значение. При 50-те по-малко познати обекта участваме с природен парк Беласица“, отбеляза Сандъкчиева.

Ливия НИНОВА