Гергана Чотрева: Нашите отрудени и недотам заможни прадеди са давали мило и драго да образоват своите деца и самите те са се интересували от знания

Гергана Чотрева – секретар на НЧ „Екзарх Стефан” – Широка лъка, в интервю за Радио „Фокус” – Смолян по повод 145 години от основаването на читалищна дейност в селото и Деня на будителите.

„Фокус”: Г-жо Чотрева, днес в Широка лъка отбелязвате 145 години от основаването на читалищна дейност и Деня на народните будители. Широка лъка е будно село, което ревностно пази родопските традиции и обичаи имате си и своите будители, а през лятото отбелязахте и 185 години просветно дело, нали така?

Гергана Чотрева: Да, така е, но днес на 1 ноември първо искам да поздравя всички българи с Деня на народните будители. Поздравявам всички онези, които дори и в години на криза успяват да съхраняват, обогатяват и предават на идните поколения стремежа към културно и духовно израстване. Няма как в един такъв ден да не отдадем почит и заслужено уважение на всички онези, които в годините назад са дали своя голям принос за запазване на идентичността на българския народ или това са така наречените народни будители. Всяко селище си има свои будители, такива има и Широка лъка. Китното родопско селце, наричано още долината на чановете е записало в своята история имената на много видни личности. Още в далечните робски времена тук е кипял изключителен книжовен и духовен живот. Населението тук е будно и любознателно, за което свидетелстват отбелязаните през 2017 година две големи годишнини или два големи юбилея – 185 години просветно дело и 145 години читалищна дейност.  През месец юни се състоя голямо празнично тържества по повод 185 години просветно дело и тук е мястото да споменем, че училището в Широка лъка е второ по създаване в Родопите. Днес на 1 ноември, довечера предстои голямо празнично тържество по повод 145 години от основаването на читалището и по повод Деня на народните будители. Читалището в Широка лъка пък е третото в Родопския регион. Всичко това говори за един  изключителен стремеж на местните хора към образование, към наука, към култура и към всичко онова, което в миналото е съпътствало живота на хората в Родопите. Нашите прадеди отрудени и недотам заможни са давали мило и драго да образоват своите деца и самите те са се интересували от знания, от културни постижения, от това, което се случва в далечните времена назад. Ето защо през 1832 година в Широка лъка  вече има килийно училище, а няколко години по-късно през 1872 г. вече е учредено и читалище.

„Фокус”: Г-жо Чотрева, кои са първите будители в село Широка лъка?

Гергана Чотрева: До имената на народните будители от национален мащаб – Паисий, Софроний, Ботев, Вазов, Левски и всички други, които няма как да споменем, можем да наредим и видни широколъчани. Георги Богданов е един от първите образовани учители в селото. Той идва от Пловдив през 1872 година и за него местните хора казвали: „Дошъл е не даскал, а истински учител и с неговото идване в селото, като че ли  е огряло слънце”. Учителя се е сравнявал със слънцето, с онази светлина, която идва от слънцето. След него се нареждат имената на Ангел Георгиев, Дойчо Каров, Теофан Чолаков, Илия Чернев, Стоян Попгеоргиев, Васил Чолаков, Георги Найденов, Тодор Димитров, Илия Каров, Мара Захариева. Мара Захариева е и първата жена архитект в България. Всички тези имена, които изброих са достолепни и горди родопчани, отдадени на просветното, на читалищното дело, на напредъка на родния край – Широка лъка. Тук няма как да не споменем и името на високо уважавания и почитан от всички българи – екзарх Стефан, едно име, което произнасяме с изключително  благоволение. Той е бил високообразована личност, човек с много познания, владеещ много езици, радетел за българщина, за духовност. Заслугата му в национален исторически мащаб е ясна, но ние – широколъчани, можем да му благодарим за още много, много други неща. Той е основен дарител за построяването на сградата на читалището, дарява много книги на библиотеката и всичко, което е направил за Широка лъка заслужено е довело до това, читалището да носи неговото име за патрон.

„Фокус”: Каква е приемствеността между тях и следващите поколения?

Гергана Чотрева: След всички тях  идват следващите поколения интелигенция на Широка лъка. Това са Никола Гьочев, Никола Мурджев, Рада Карова, инж. Димитър Георгиев, Дамян Каров, Георги Дурев и още много други. Повечето имена ги свързваме с учителството, но така или иначе няма как да отделим учителя от читалището. В основата на читалищната дейност, в основата на културните изяви в селото, винаги стои учителят и хората, които са покрай него.

„Фокус”: Има ли и в днешно време будители, живеем във времето на високите технологии?

Гергана Чотрева: В днешно време будители отново има.  Будители са всички онези, които въпреки всички трудности на времето на историческите събития продължават да поддържат огъня на просветителството жив, да създават, да опазват, да предават на поколенията след нас стремежът към четмо, писмо, традиции и история. Вярно е, че днес живеем във време на високи технологии, работим с компютри, но без четмо, без писмо, без духовност ние ще бъдем изгубени, а не бива и не трябва. Ще цитирам думите на един голям българин Васил Друмев, който казва: „Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има и трайни бъднини”.  Затова, уважаеми просветни и читалищни деятели, въпреки всичко, продължавайте да създавате духовност. Бъдете здрави и дерзайте! Честит празник!

Даниела БОЙКОВА