Германци дариха 20 000 лева за ремонт на Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ “Иван Рилски”-Горна Оряховица

Велико Търново. Дарители от Германия, подкрепили за пореден път болницата в Горна Оряховица, посетиха лечебното заведение. Юрген Мюлер и съпругата му Риа Мюлер разгледаха Акушеро-гинекологичното отделение, където с над 20 000 лева бяха извършени ремонти на операционната зала и една от стаите за пациентки в гинкологичния сектор. Това поясняват за  Радио „Фокус“-Велико Търново от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в железничарския град. От там уточниха и, че реконструкция на сектора не е правена от около 30 години. Немските дарители, придружавани от доброволката Изабел Шимидова, бяха посрещнати от управителя на болницата д-р Иван Иванов и началникът на АГО д-р Михаил Милатович. Гостите останаха удовлетворени от огледа на реновираните помещения.

От началото на януари до 1 ноември 2019 година през гинекологичения сектор на АГО са преминали 650 пациентки от региона. Средствата идват от немската фондация „Децата се нуждаят от мир“ в град Хехинген, като са набрани по няколко линии. Част от тях са осигурени от служители на известна немска фирма, които заделят процент от заплатите си за благотворителност, друга част – от благотворителни концерти, а още средства са събрани от дарителници, поставени в големи вериги супермаркети.

Юрген и Риа Мюлер подпомагат за четвърти път стационара в Горна Оряховица със средства на две неправителствени организации, като помощта надхвърля 42 000 лева.

През миналата есен за 6 000 лева бяха ремонтирани ремонтирани две стаи, монтиран окачен таван в санитарния възел и ремонтирана ВиК системата в Родилно отделение.

През 2017 година дарителите осигуриха средства за основен ремонт на боксовете в кърмаческия сектор на Детско отделение, бе ремонтирана и модернизирана млечната кухня, и оборудвана с нови електроуреди.

В Детско отделение бе направен основен ремонт и на санитарните възли.  Германците ще гостуват в България до края на седмицата като те ще посетят и Празника на еленския бут и ще се срещнат с представители на местната управа в Елена.

Луиза ТРАНЧЕВА