Гинче Караминова, общински председател на ГЕРБ-Пазарджик: Важно е държавата, общината и гражданите да са обединени, за да се случват добри неща

По повод отбелязването на 7 години от откриването на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора с онкологични заболявания в Пазарджик, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар общинския председател на ГЕРБ в града Гинче Караминова, която има заслуга за откриването на Центъра.

Фокус: Г-жо Караминова, по ваша инициатива в Пазарджик бе открит Център за социална рехабилитация и интеграция на онкоболни, който е единствен по рода си в страната. Как се стигна до откриването му?

Гинче Караминова: През 2011 г. получих писмо от НПО „Онкоболни и приятели“ с желание в Пазарджик да се създаде център, който да предоставя социална услуга в подкрепа на хората с онкологични заболявания. Тогава бях народен  представител  в 41 НС.  В началото  си помислих, че става въпрос само за психологическа подкрепа, от която  всички   хора с тежка диагноза се нуждаят. Но след  разговор с г-жа Чергарова, управител на гражданското сдружение, ми стана ясно, че става въпрос за превенция и профилактика, така важни за този вид заболявания. Знаем, че когато заболяването се открие навреме, е възможно пълно излекуване. И реших, че  ще направя всичко по силите си, за да им помогна, тъй като е изключително важна ролята на държавата, която трябва да предвиди средства за години напред. Разбира се,  и община Пазарджик имаше волята за благородната кауза. След като г-н Попов без колебание прие такъв център да се разкрие в Пазарджик, тъй като договорът се подписва между общината и гражданското сдружение, остана да проведа няколко разговора в Министерството на труда и социалната политика. Там получих одобрението на г-н Младенов, министър по това време, и вече можехме да започнем. Отпусна се делегирана субсидия от държавата за 7 години, т.е. до 2018 г.,  Община Пазарджик предостави безвъзмездно помещение и  помогна за ремонта на покривния етаж, а г-жа Чергарова започна да търси спонсори за обзавеждане. Намериха се добри и благородни хора, които помогнаха, и ЦСРИ на хора с онкологични заболявания бързо заработи, тъй като нуждаещи се хора винаги има. Често повтарям, че е важно държавата, общината и гражданите да са обединени,  за да се случват добри неща и ето, че в Пазарджик се създаде единствения в страната ЦСРИ за хора с онкологични заболявания.

Фокус: Какви придобивки получи Центъра – нова техника, оборудване, обзавеждане?

Гинче Караминова: Веднага след откриването на Центъра от общинската структура на  ПП ГЕРБ-Пазарджик подарихме принтер. От община Пазарджик дойде част от обзавеждането – гардероби, шкафове, диван, а преди 3 години със съдействието на кмета на общината се предостави  флебопреса – уред за намаляване на лимфните натрупвания в крайниците. ЦСРИ ползва служебния автомобил на сдружението“Онкоболни и приятели“ за профилактични прегледи из областта, като до сега са направени 1 196 безплатни профилактични прегледа. През 2017 г сдружението „Съвет за младежка политика“ подариха мултимедия с екран, а едно от най-значимите дарения направено със съдействието на вицепремиера и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева през 2017 г., е мобилен  ехограф  с  видеопринтер, на който само за 2 месеца – от октомври до декември 2017 г са направени 1 241 безплатни прегледа и са открити 2 жени с рак на гърдата, а през януари 2018 г. жена с рак на щитовидната жлеза.  Така, че всички институции  и  граждани сме обединени около това да бъдат спасявани човешки животи, като залагаме на превенцията и ранното диагностициране.

Фокус: Наскоро Центърът отбеляза 7 години от началото на своята дейност. Вие присъствахте на събитието, какви са вашите впечатления?

Гинче Караминова: Да, присъствах на 7-мия рожден ден на ЦСРИ, както и на останалите рождени дни до сега. Екипът на Центъра се старае събитието винаги да се отпразнува атрактивно, вълнуващо, интересно  и с много гости. Всички се закичват с розова панделка, световния символ на кампанията за борба с рака на гърдата.  В присъствието на потребителите, които в момента са 53, г-жа Чергарова разказва за работата на Центъра, за психологическата подкрепа, която болните получават, за прегледите от специалисти,  за изнесените обучения и  всеобщата работа на екипа и потребителите. Тази година официален  гост беше зам.-министърът на труда и социалната политика  г-жа Росица Димитрова, която поздрави гостите и обяви, че договорът между община Пазарджик и сдружението е удължен с още 5 години, което означава, че е гарантирана държавна делегирана субсидия за този период. Аз съм удовлетворена, че на тези празници виждам голямата надежда на болните хора, че ще оздравеят, виждам решителност у хората да заложат на профилактиката  и ранната диагностика, за да се преодолее опасното заболяване. И ще използвам вашия ефир за да благодаря на г-жа Чергарова и екипа на ЦСРИ за всеотдайната им  работа за тяхната отдаденост и съпричастност към хората с онкологични заболявания.

Ваня НИКОЛОВА