Гинче Караминова, председател на общинската организация на ГЕРБ-Пазарджик: Организираме множество и разнообразни инициативи в полза на хората

Гинче Караминова, председател на общинската организация на ГЕРБ-Пазарджик, в интервю за Радио „Фокус“ – Пазарджик за предаването „Време за политика“.

Фокус: Г-жо Караминова, вие ръководите общинската организация на ГЕРБ-Пазарджик, която е най-голямата от всички общински структури. Какво е състоянието и, как работите с хората по места, имате ли някакви проблеми?

Гинче Караминова: Преди да ви отговоря искам да пожелая на всички една здрава, мирна и много успешна 2018 година. Благодаря  за възможността да поговорим за партийния живот на ГЕРБ и в частност за онова, което ние правим в  община Пазарджик. Нашата структура вече има своя история. Тя е първата от общинските организации на ГЕРБ в областта.  От създаването и  е жизнена и пълнокръвна  и по численост е най-голяма, което е напълно нормално, тъй като Пазарджик е областния град. Членовете ни вече наближават  1500 и  да достигнем до тази голяма численост е плод на упорита дългогодишна работа. Но  успяхме да убедим хората , че ГЕРБ е единственото управление до сега, което успя да постигне бързо икономическо развитие на страната ни. Разбира се, някои от членовете ни са много активни, отзовават се на всички мероприятия, срещи и инициативи, други не идват толкова често, но когато имат възможност работят за каузата. Важни са ни и структурите  в селата, тъй като община Пазарджик е с много на брой села – 31, и срещите ни там са свързани с проблемите на жителите на населеното място. Мога да се похваля, че имаме села с много мотивирани и работещи структури, които винаги се отзовават на всички мероприятия и срещи, предлагат идеи за инициативи, идват на събранията в Пазарджик редовно, взимат участие в дискусии, изказват мнението си, включват се в работата на младежката, женската организация, а също и в работата на старейшините.  Най-общо казано състоянието на общинската организация е много стабилно и нямам никакви поводи за тревоги в работата с колегите.  През годините се убедих, че най-успешният начин на работа са непосредствените контакти и диалога. Стремя се да съм близо до всеки от нашите членове и ако има някакъв проблем да го решаваме своевременно. Регулярно провеждаме общински събрания, където дискутираме,  понякога доста разпалено, за да излезем на финала с обща позиция по различни въпроси. Мисля, че  една от най-добрите характеристики на нашата организация е това, че няма забранени теми, има откритост и всеки може да изрази позиция. Вярвам, че в това се крие и ключът към успешните резултати, които постигаме.

Фокус: ГЕРБ-Пазарджик приема ли млади членове и според Вас има ли интерес от тяхна страна да станат членове на ГЕРБ?

Гинче Караминова: Разбира се. Всеки месец има  нови молби. Каним всеки, подал молба за членство, на среща с Общинското ръководство, където се запознаваме и ми прави впечатление ентусиазмът и позитивността  на хората, които се включват в нашите редици.  В голямата си част те са именно  млади хора между 20 и 40 години. Някои от тях още са студенти, други пък вече имат солидно кариерно развитие и то в различни професионални сфери. Това е чудесно, защото  чрез тях кадровия потенциал на ГЕРБ се утвърждава и развива, като  в същото време имаме прекрасната възможност да разполагаме с експертиза в различни области на обществения живот. Младите колеги носят със себе си креативност и енергичност и когато това се срещне с мъдростта и опита на по-възрастните ни членове се получава един много добър баланс. Факт е,че никоя друга партия не може да се похвали с подобен интерес и то от млади и образовани хора. Вярвам, че това ще продължи и занапред, защото в лицето на ГЕРБ младите откриват европейските и евроатлантическите ценности  без това да бъде за сметка на родните ни традиции и на българския обществен и културен модел. Хората ни припознават като партия, която държи на своите обещания, изпълнява ги във времето и носи отговорност за действията и политиките си.

Фокус: Вие организирате различни инициативи през годината. Някои от тях са свързани с празници, а други имат дарителски или социален елемент. Кои са инициативите, които организирахте през последните месеци и какво ви предстои?

Гинче Караминова: От създаването на ГЕРБ Пазарджик, вече 10 години  организираме множество и разнообразни инициативи и е много мило, когато разглеждаме снимковия материал и виждаме, колко полезни неща сме свършили през годините. На даренията няма да се спирам, тъй като те са един човешки жест към хората, които в момент от живота си имат нужда от подадена ръка. В тези случаи имаме подкрепата на предприемачи ГЕРБ, за което им благодаря. Ще започна с младежите с техните иновативни и интересни инициативи, които често са свързани  с национални и международни дни, като например  Световния ден за борба със СПИН, Международния ден за борба с тютюнопушенето, където раздаваме стикери и разговаряме  с младите хора за опасностите, които понякога са близо до тях. Традиционни  са даренията на книги за библиотеки, фотоконкурс  за Свети Валентин-14 февруари, в който  участват влюбени двойки от нашия град, а класирането е чрез  фейсбук, също така за деня на добротата 17-ти  февруари. На този ден младежите черпят с чай и  раздават стикери с послания и усмивки за нашите съграждани. Жени ГЕРБ предпочитаме инициативи свързани със децата, със семейните традиции и различни наболели проблеми в нашето общество. Включваме се в кръгли маси и дискусии, организирани от неправителствени организации. Например участието на жени ГЕРБ в обсъждането на проекта Фонд за превенция на престъпността  „Ига“, наречена „Алтернативно лято“, където по нетрадиционен начин се помага на деца да се справят със зависимости и агресия. Работим постоянно със сдружение „Онкоболни и приятели“ и с подкрепата на  ГЕРБ създадохме единствения в страната ЦСРИ на онкоболни. Това, което непосредствено ни предстои, е вече по традиция за Деня на влюбените  жени ГЕРБ да подготвят подарък за младоженците, сключили брак на този ден.  Миналата седмица Общинското ръководство заедно с общинските съветници от ГЕРБ обсъдихме идея,  свързана с борбата срещу войната по пътищата, която имаме намерение да осъществим в началото на февруари. Използвам възможността да благодаря на  нашите членове  от Главиница, Звъничево, Мирянци,Мало Конаре,Огняново, Цар Асен ,Црънча и останалите села, които активно участват във всички наши прояви. Общинската структура на предприемачите и старейшини също  вземат дейно участие в инициативите.

Фокус: Какво си пожелавате през новата година по отношение работата на структурата на ГЕРБ-Пазарджик?

Гинче Караминова: Много бих искала и ще работя за това да запазим добрия тон и разбирателството в нашата организация. Ще положим усилия да има още по-голям интерес за членство в общинската организация на ГЕРБ в Пазарджик. Обмисляме идеи за това как да бъдем още по- полезни на хората. Оставаме отворени за техните въпроси и проблеми, независимо дали са членове на ГЕРБ или не. И на финала искам да отбележа, че ще използваме месеците, в които България председателства Европейския съюз, да обясним по- добре на хората колко е важна тази и роля в момента и по какъв начин издига престижа на страната ни пред нашите европейски партньори.

Ваня НИКОЛОВА