Главен комисар Николай Николов, ПБЗН: В рамките на проекта „Flood Guard” ще бъде изграден модерен обучителен център за по-добра подготовка на екипите за реакция при наводнения

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

Благоевград. В рамките на проекта „Flood Guard” ще бъде изграден модерен обучителен център за по-добра подготовка на екипите за реакция при наводнения. Това каза пред журналисти в Благоевград главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Проектът има за цел първо – да изградим в България един учебен център, който да даде по-добра подготовка на нашите структури, да закупим  мобилна техника, която може да се придвижва във всякакви условия, което ще ни осигури по-бърза реакция. За мен най-важното в подобни проекти, свързани с реакция при бедствия е доброто взаимодействие. Няма как ако областният управител не е на място да се създаде организация, поради което нещата няма да се получат. Той е центъра около който всички структури трябва да се обединят и да работят заедно“, коментира главен комисар Николов.

Главен комисар Николов отбеляза, че самият учебен център, който ще бъде изграден ще се намира на територията на Благоевградска област. „Ще бъде оборудван като едно ново, модерно и иновативно училище със съответните класни стаи, преподаватели и полигон за практически действия. На граждански договори ще наемем преподаватели и помощен персонал, за да може този център да работи.Няма смисъл да бъде само едно „бижу“ на което да се радваме и да се снимаме“, подчерта главен комисар Николов. Той посочи, че проектът е продължение на усилията, които полагат от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ по превенция и реакция при наводнения.

Главен комисар Николов изказа благодарността си, освен към неговите колеги, и към Басейнова дирекция „Източно-беломорски район“ – Пловдив и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград и областните управители на Благоевград и Смолян, които са направили така, че разработиха много добър проект.

Директорът на дирекцията коментира и темата, свързана с назначения, които предстоят при тях. „В Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението  скоро време предстои до един месец да обявим конкурс за назначаването на 94 пожарникари в цялата страна. И тук в Благоевград ще има“, уточни главен комисар Николов.

Ливия НИНОВА