Главен комисар Христо Терзийски: До 3-4 седмици всички измервателни уреди в отсечките за мерене на средна скорост ще бъдат лицензирани

Снимка: Радио "Фокус" - Видин

Пловдив. До 3-4 седмици всички измервателни уреди в отсечките за мерене на средна скорост ще бъдат лицензирани и стандартизирани от Българския институт по метрология. Това съобщи пред журналисти в Пловдив главен комисар Христо Терзийски – директор на ГДНП към МВР, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. „В момента имаме две изградени действащи отсечки за мерене на средна скорост. Едната е на третия тунел на АМ „Люлин“, а втората, която е първа в България, е на територията на Пловдивска област, на пътя Пловдив – Карлово“, каза Терзийски. Отсечката е дълга 2.300 км, където се мери средната скорост. „Чака се лицензирането на уредите за мерене на скоростта, за да може безапелационно да се констатира нарушението, без да може да се обжалва, когато то бива санкционирано. Когато това стане ще може да се издават и документи за тези нарушения, което ще бъде сериозен стимул да продължим да изграждаме такива отсечки“, каза още главен комисар Терзийски. „Работи се за изграждането на още две такива отсечки на пътя Русе – Бяла и в района на село Микре, където стават чести произшествия, за които основна причина е превишена скорост“, добави Терзийски. Изграждането на такива отсечки ще дисциплинира водачите, тъй като сега има сериозни нарушения на скоростните режими, смятат още от МВР. „Отсечката на АМ „Струма“ също ще бъде вкарана в експлоатация“, каза още Терзийски.
По думите му, на служителите в Пътна полиция се дават най-новите технически средства, а техниката е най-качествената, за парите, с които разполага министерството. Терзийски добави, че вече е избран изпълнител на Единен център за обработка на нарушенията, заснети с технически средства. Когато той започне да функционира ще бъде освободен много ресурс от служители и ще бъде осъществяван по-ефективен пътен контрол. Срокът за изграждането на този център е една година.
Разширяват се възможностите за установяване на употреба на наркотици и алкохол от водачите. Пътна полиция закупува повече тестове със средства от Фонда за пътна безопасност. Много от общините също закупуват дрегери и ги даряват на Пътна полиция, за което МВР им изказва своята благодарност.
Цветана ТОНЧЕВА