Главният прокурор и директорът на ДАНС ще бъдат изслушани от комисията, която проучва твърденията за злоупотреби с българско гражданство

Главният прокурор Сотир Цацаров и директорът на ДАНС Димитър Георгиев ще бъдат изслушани от парламентарната комисия, която проучва твърденията за злоупотреби с българско гражданство. Това предвижда програмата за работа на комисията. Главният прокурор ще даде информация за хода на процесуално-следствените действия по случаите на злоупотреба с издаване на българско гражданство, а Директорът на ДАНС – за разработките, сигналите и проверките по институциите, свързани с придобиване на българско гражданство. Заседанието, което започва в 16.00 часа, е закрито за медиите.
Временната анкетна комисия беше създадена през декември 2018 г., за да проучи всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани. На последното заседание на комисията стана ясно, че членовете ѝ ще поискат информация от главния прокурор и директора на ДАНС, МВР и Министерство на правосъдието. От Министерството на правосъдието ще се изиска конкретика за броя на издадените български гражданства, а от МВР комисията ще поиска справка за чуждестранни граждани, получили българско гражданство, които са криминално проявени.
„Фокус“ припомня: Парламентът създаде Временната анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани на 14 декември 2018 г. Инициативата за създаване на комисията е на ПГ на ДПС. В мотивите си от ДПС заявиха, че е дълг на парламента да създаде Временна анкетна комисия за проучване на всички обстоятелства относно работата на специализираните държавни органи, които са пряко ангажирани с процедурите по издаване на българско гражданство. Според тях темата е от голямо значение за националната сигурност на страната, за реализиране на стратегическата цел за влизане в Шенген. Комисията ще работи за срок от 3 месеца. По предложение на „Обединени патриоти“ членовете ѝ са 17 членове, на пропорционален принцип. За председател на комисията бе избран Йордан Цонев от ДПС, а за заместник-председател Тома Биков от ГЕРБ. Членове на комисията са: Маноил Манев, Десислава Костадинова – Гушева, Емилия Милкова, Красен Кръстев, Станислав Иванов и Александър Ненков от ГЕРБ, Иван Иванов, Крум Зарков, Пенчо Милков, Таско Ерменков и Тодор Байчев от БСП, Юлиян Ангелов и Красимир Богданов от „Обединени патриоти“, Хамид Хамид от ДПС и Андон Дончев от „Воля“.