Гл. инспектор Ангел Папалезов, ГДНП: Проф. Божидар Димитров ще живее още дълго време в НИМ чрез усилията и чувството, вложени в събирането на всеки един артефакт

Гл. инспектор Ангел Папалезов в интервю за предаването „Съкровищниата на тайните“ на Радио „Фокус“ в памет на незабравимия историк, археолог и пазител на културно-историческото наследство на България проф. Божидар Димитров

 

Водещ: Проф. Божидар Димитров беше откривател на редица забравени, откраднати и изгубени носители на българската памет, ръководител на не една и две археологически разкопки, борец срещу иманярството и за събуждането на българската памет. Колкото и да говоримобаче, е малко, за да обхванем делото му за България и лицето ѝ днес. Кое лично за Вас беше най-ключово в работата му като археолог и пазител на културно-историческо наследство?

Гл. инспектор Ангел Папалезов: За мен беше истинска чест да познавам личността Божидар Димитров. За 15-те години, в които го познавам, мога да говоря за него като директор на Националния исторически музей и взаимодействието ни в грижата за опазване на българското културно наследство. Той винаги изразяваше готовност за подкрепа – независимо дали е почивен ден или национален празник, по всяко време на деня – винаги ни предоставяше експертна помощ. Беше истинско удоволствие да работим с него. Всички полицейски служители, ангажирани по опазване на културнто наследство, също бяха винаги готови да откликнат на всяка молба на Националния исторически музей в лицето на проф. Божидар Димитров.

Водещ: Имайки  честта да го познавате лично, как опредееляте влиянието му върху Вас и Вашата професия – вдъхновение, извор на знания, приемахте ли го като Ваш учител?

Гл. инспектор Ангел Папалезов: Всичките ми разговори с него и влиянието му върху работата ми ме научиха, че опазването на културното наследство е мисия на държавния служител, на полицая в мое лице. Нещо повече – той винаги казваше,  че опазването на културните ценности като носители на историческа памет, е една от най-важните мисии на всеки българин. И винаги, когато в резултат на работата ни като полицейски служители сме носили артефакти в музея, се радваше и ни поощряваше. Имахме и шега помежду си по повод историческите артефакти от българските земи извън пределите на страната ни, главно от Македония, тъй като те му носеха най-голяма радост. Благодарение на това се оформи и голямото ни приятелство в пследните години.

Водещ: Вярвате ли, че чрез делото му, чрез отдадеността изцяло на Националния исторически музей, чрез артефактите, които благодарение на него са част от богатството на музея и днес, и самият проф. Димитров ще продължи да живее там?

Гл. инспектор Ангел Папалезов: Напълно съм убеден в това, защото всички, които го познавахме и работехме с него, знаем колко усилия и чувства вложи той във всеки един артефакт в този музей. Виждайки тези предмети, всички ние ще си спомняме за проф. Божидар Димитров и положените от него усилия. Така че да, той ще продъжи да живее в музея дълго след като си отиде.

Водещ: В кой образ или амплоа на проф. Божидар Димитров лично Вие ще го запомните като един истински българин?

Гл. инспектор Ангел Папалезов: Ще го запомня не просто като директор на Националния исторически музей, но и като мой приятел, вдъхновител и учител в действията ми като българин.

 

Анна АНГЕЛОВА