Гл. инспектор Илия Георгиев, ГДНП: Двама души са загинали, а шестима са с опасност за живота след пътни инциденти през празничните дни

За съжаление, и тези празници не минаха без инциденти. Има 68 настъпили пътнотранспортни произшествия, при които има 98 пострадали лица и 2-ма загинали. 6 човека са с опасност за живота. Това каза на брифинг главен инспектор Илия Георгиев от отдел „Пътна полиция“ към ГД „Национална полиция“ за пътната обстановка и безопасното пътуване в последния от празничните дни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Към момента, въпреки че повечето хора са избрали да слеят празничните дни, очакваме натоварване на трафика в по-късните часове през деня. Припомням на всички водачи на товарни автомобили, че от 14.00 до 20.00 часа е валидна забраната за движение по главни пътища и автомагистрали за товарни автомобили над 12 тона“, каза гл. инспектор Илия Георгиев. Той посочи, че в първия от почивните дни има двама санкционирани водачи за нарушение на тази забрана.
По думите му съвместно с Агенция „Пътна инфраструктура“ има издадена временна организация на движението по автомагистралите. „Призовавам всички водачи да спазват тези ограничения, да спазват правилата и да изпълняват разпорежданията на контролните органи, защото имаме констатирани случаи и на водачи, които нарушават забраната за движение в аварийна лента“, каза гл. инспектор Георгиев. Той подчерта, че до момента има около 10 такива случая, а глобата за това нарушение, която е предвидена в Закона за движение по пътищата, е отнемане на свидетелството за управление в срок от 3 месеца и налагане на глоба в размер от 1000 лв.
Ирина ИВАНОВА