Гл. инспектор Росен Рапчев, ГД „Национална полиция”: Значително повече са констатираните пътни нарушения през летния сезон спрямо изминали година

ОД на МВР - Стара Загора

Значително повече са констатираните нарушения по пътищата през летния сезон в сравнение с минали година. Това каза в дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ гл. инспектор Росен Рапчев от Главна дирекция „Национална полиция”. „Летните месеци са най-рисковите за пътната безопасност, сочат анализите на МВР. По тази причина се предприемат редица акции за превенция на рисковото шофиране. Специализирана операция за проверка за алкохол и наркотици е била проведена вчера в района на курортите Созопол, Приморско и Царево. Проверявала се е и правоспособността на водачите. Над 170 са проверените в рамките на операцията. Установени са 5 лица, употребили алкохол и 5, шофирали под въздействието на наркотични вещества“, обясни той.
По думите му нарушенията, които се констатират по пътищата на България, са значително повече в сравнение с предходните години. „Това е на база и на повечето технически средства, които разполагаме, също така и на активизирането на полицейските служители за осъществяване контрол на пътищата. Превантивна мярка е и се надяваме водачите на пътните превозни средства да са достатъчно разумни и да спазват Закона за движение по пътя, което според нас ще намали пътните инциденти“, поясни гл. инспектор Рапчев. Той призова водачите да шофират нормално, без да превишават разрешената скорост и да не застрашават останалите участници в движението. „Когато предприемат дълги пътувания шофьорите трябва да бъдат отпочинали. Всички пасажери е задължително да слагат обезопасителни колани, както в леките автомобили, така и в автобусите“, каза още той.