Гл. инспектор Стефан Стефанов , ГДПБЗН: Предприети са всички необходими мерки за предотвратяването на пожарите през летния сезон

София. Предприети са всички необходими превантивни мерки за предотвратяването на пожарите през летния сезон. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ по Радио „Фокус“ гл. инспектор Стефан Стефанов , началник сектор „Превантивна дейност“ в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). По думите му оперативните екипи имат готовност за адекватна реакция, като техниката и съоръженията за гасенето на горски и земеделски пожари вече са подготвени и подновени.
„Извършени са всички съвместни проверки с Изпълнителна агенция по горите за реализация на плановете за противопожарните мероприятия в горския фонд. Съвместно с Министерството на земеделието активно се работи за осигуряване на пожарната безопасност по време на жътвената кампания и по време на обработка на пасищата. През последните години най-големите пожари възникнаха точно при такава обработка от неизправна техника“, обясни гл. инспектор Стефан Стефанов. Той добави, че до момента са проверени почти всички обекти във връзка с предстоящия летен туристически период, като този процес продължава. По думите му най честите причини за възникването на пожари са човешката непредпазливост при боравене с огън на открито, небрежност при изхвърляне на фасове, оставяне на незагасен огън, както и несъобразяване с обективните условия – наличие на вятър и суха растителност. Традиционно като пожароопасни области са определени Хасково Благоевград, Ямбол, Пловдив, Варна и други, като интензивността на пожарите там през летния сезон е по-висока.