Гл. инсп. Николай Александров, РД ПБЗН – Велико Търново:  Най-честите инциденти по време на великденските празници са свързани със запалване на коси и дрехи по време на църковните служби

Велико Търново. Най-честите инциденти по време на великденските празници са свързани със запалване на коси и дрехи по време на църковните служби. Това съобщи за Радио „Фокус“ –Велико Търново гл. инсп. Николай Александров, сектор „Превантивна и контролна дейност“ при Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново. Той препоръча гражданите да пазят подходяща дистанция от хората около тях и да пазят косата и дрехите, когато държат в ръцете си запалена свещ, тъй като те лесно могат да се възпламенят. Препоръчително е дългите коси да бъдат прибрани. Хората трябва да бъдат внимателни при пренасяне на свещите на път от храма към дома, особено при движение с автомобил да не оставят свещичка в ръцете на малки деца, докато шофират. Забранено е изхвърлянето на безразборно горящи свещи и клечки кибрит. Гл. инсп. Александров препоръча при влизане в храма да се запомни  пътят, по който сме влезли и местата на противопожарните уреди. При инцидент, трябва да се запази самообладание и без блъскане, да се тръгне към изходите. При евакуация трябва да се следват указанията на персонала и на пристигналите пожарни екипи.

В къщи горящите свещи се поставят само на безопасни места, върху негорими подложки и на разстояние от горими материали – пердета и завеси.Свещите  могат да се използват само на места, където децата и домашните любимци не могат да ги достигнат. Не трябва да се поставят запалени свещи под полици или рафтове. Запалените свещи винаги трябва да се изгасят, когато лягаме да спим или излизаме от стаята или от дома.

Надежда КРЪСТЕВА