Гл. инсп. Пламен Генчев, РС ПБЗН – Габрово: Нека гражданите да внимават със запалените свещи на Великден

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Специалистите по пожарна безопасност напомнят, че при посещение в църковните храмове трябва да бъдем внимателни при боравенето със свещи. Запалените свещи, които множеството граждани носи по време на църковните церемонии, създават сериозни предпоставки за възникване на пожари. За избягване на инциденти в празничната нощ габровските пожарникари извършиха проверки на църковните храмове на територията на областта. Регистрирани ли са нарушения? Повече по темата – в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново с гл. инсп. Пламен Генчев, началник на Районна служба „Пожарна безопасност и зашита на населението“ – Габрово.

Фокус: Извършени ли са проверки за пожарна безопасност в църковните храмове на територията на област Габрово по повод предстоящите Великденски празници?

Гл. инсп. Пламен Генчев:  Да. Както знаем предстои честване на един от най-светлите християнски празници Великден. Това събитие е свързано със събиране на големи групи хора в църковните храмове и на други обществени места. Християнската традиция изисква спазване на определени ритуали при отбелязване на празника. Единият, от които е паленето и пренасянето на горящи свещи от църквите до домовете, което крие риск от повишаване на пожарната опасност и възникване на запалвания и пожари. В тази връзка служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово извършиха проверки на общо 30 църкви, манастири и други православни храмове, в които ще се проведат тържествени ритуали. Навсякъде обектите са осигурени с пожаротехнически средства за първоначално гасене на пожари. Пътищата за евакуация са проходими и чисти от горими материали и оборудване, а крайните евакуационни изходи са в изправно състояние. Електрическата инсталация също е проверена и също е в изправно състояние. Там, където са забелязани някакви нередности или забележки, служителите са дали съответните предписания, които в срок до начало на празниците ще бъдат отстранени. Задължително в храмовете вратите за евакуация се държат отворени и се застопоряват да не могат да бъдат затварят, т.е. постоянно да бъдат в отворено положение. Отделно на църковните служители са дадени и указания за ограничаване предпоставките за възникване на пожари, част от които са – да не заключват евакуационните врати по време на църковните служения, да не се струват горими материали и оборудване, което да затруднява евакуацията и горящите свещи задължително да се изхвърлят на безопасни места – обикновено метални съдове или съдове пълни с горива. Всички те са инструктирани, знаят какви са изискванията и правилата за пожарна безопасност. В част от храмовете на територията на област Габрово ще има и дежурни служители, които да се грижат и да наблюдават за безопасността. Говорим за дежурства в дните събота срещу неделя, когато се пълнят църковните храмове и когато са самите богослужения.

Фокус: Както споменахте традиционно на Великден има струпвания на хора около църковните храмове. Можете ли дадете някакви препоръки как да се предпазим по време на празника?

Гл. инсп. Пламен Генчев:  Да. Има определени препоръки, които могат да се дадат към гражданите. Хубаво е те да ги знаят. Призоваваме за повишено внимание и за спазване на тези правила, които ще спомена. Едни от тях са да поставят горящи свещи само на безопасни места и върху негорими подложки. Когато излизат от вкъщи, за да празнуват, да се убедят, че не са оставили горящи свещи, защото много често това е причина и предпоставка за възникване на пожар. Когато са обществени места да мислят за своята безопасност и за тази на хората около тях. Да пазят косите и дрехите, защото много често при ступване на големи тълпи от хора запалените свещи могат да предизвикат запалване на косите на хората  или на дрехите им. И не на последно място – да не изхвърлят безразборно горещи свещи и клечки кибрит. Просто да ги загасят или да ги хвърлят на определените за това места. За да не се помрачи настроението на хората е добре, когато отиват да празнуват, да се убедят, че в къщи всички електроуреди са изключени, няма горящи свещи, които крият опасност за възникване на пожар.

Фокус: По традиция отнасяме пламъкът в домовете си. С това също трябва да внимаваме, нали?

Гл. инсп. Пламен Генчев:  Да. Разбира се. Това си е открит огън, открит огнеизточник, който много лесно може да се предаде от един предмет на друг. Дори без да го осмислим, без да го осъзнаем, много лесно може да се предизвика запалване и пожар със сериозни последствия, не само с материални щети, а и с човешки жертви и пострадали хора.

Фокус: Имало ли е такива инциденти по време на Великденските празници през последните години?

Гл. инсп. Пламен Генчев:  На територията на областта за пострадали хора и жертви в последните години не се сещам, но е имало случаи, при които в следствие на запалени свещи сме имали пожари в домове. Преди две години изгоря една къща. За щастие нямаше пострадали хора, но точно от забравена запалена свещ на Великден един дом изгоря. Навсякъде се случват тези инциденти и е хубаво на хората да се напомни да са много бдителни и много внимателни при използването на свещи.

Фокус: Разполагате ли със статистика за броя на пожарите, възникнали на територията на областта през първите три месеца на годината? От какъв тип са те?

Гл. инсп. Пламен Генчев:  Да. Разполагам с такава статистика. За съжаление пожари и инциденти не липсват. Дори мога да кажа, че за първото тримесечие на тази година броят на всички произшествията като цяло е доста голям. Средно се падат по 2,2 произшествия на ден през първото тримесечие, което е доста. За първото тримесечие на територията на област Габрово е имало 35 пожара, които са с материални загуби. 114 пожара е имало без материални загуби, или това прави общо 149 пожара. Аварийно-спасителна дейности е имало четири. 39 пъти е оказвана техническа помощ на граждани и други организации. За съжаление има и лъжливи сигнали – 8 на брой, които не са малко като се има предвид, че при получаване на лъжлив сигнал се застрашава безопасността на други хора, които в този момент  биха се нуждаели реално от помощ, докато екипите са ангажирани. Общо като цяло всичко излизанията на службите за областта за 207 за първото тримесечие на 2018 година. Най-много пожари е имало в жилища и в сухи треви – 18 на 23 броя. За съжаление във връзка с отоплителния сезон службите са реагирали на 62 броя пожари в комини, които са основно в жилищни сгради. Това е доста голям брой, въпреки нашите усилия чрез медиите и на място да агитираме хората да ги почистват и да се грижат за тях. Пожарите в комините всяка година са голям брой. За съжаление много често от пожар в комин горенето се пренася и става пожар в жилищната сграда. Така че е хубаво хората да го имат на предвид това нещо. Комините трябва да се почистват и поддържат преди и дори по време на отоплителния сезон.

Фокус: Регистрирани ли са пожари с материални загуби в големи размери?

Гл. инсп. Пламен Генчев:  Пожарите с материални загуби са общо 35, което означава, че в 35 случая на пожар от общо 150, за които сме излизали през тримесечието, хората са претърпели имуществени щети. Запалени са или домове, или някакви спомагателни постройки, или леки автомобили. Бройката не е малка за нашата област. 35 пожара означава, че 35 семейства по някакъв начин са били застрашени, ощетени и са претърпели щети в следствие на пожарите.

Надежда КРЪСТЕВА