Гл. комисар Младен Маринов в Асеновград: Бяха направени опити да се преодолее полицейският кордон, но заради присъствието на достатъчно полицейски екипи ескалацията не достигна по-високи нива

Бяха направени опити да се преодолее полицейският кордон, но присъствието на достатъчно сили и полицейските екипи, които са за диалог с хората, мисля, че свършиха работа и ескалацията не достигна по-високи нива. Това коментира пред журналисти в Асеновград главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов, който е на място заради протеста в града, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. Маринов коментира и факта, че оператор на една от телевизиите, отразяващи протеста, бе ранен. „Виждате, че и вие не сте защитени. Има хора, които търсят скандали и провокация. Вашият колега, както изисква законът, след подадена жалба, ще бъда задържан извършителя“, отбеляза главният секретар на МВР.
Той посочи, че трябва да има полицейска намеса, за да не се стигне до ескалация. „Законът позволява при такива мероприятия да се изграждат филтроващи пунктове. Идеята им е да не се допускат лица в нетрезво състояние, с маски. Лица, които имат агресивно поведение. Целта на всички е мирен протест и заявяване на позицията на гражданите, което пък дава сигнал на институциите, че има някакъв проблем и трябва да се действа в определени посоки и да се запази общественият ред“, поясни главният секретар на МВР.
По думите му от четвъртък в града действа специализирана полицейска операция по отношение на адресни регистрации. „Лица, които пребивават без такива, са отстранени от махалата. Това ще продължи системно да се прилага като мярка, за да няма приходящи. Беше разположен значителен полицейски ресурс, но смятам, че това е важно, за да не се допусне напрежение, което да се пренесе в цялата страна. Нямаме информация за задържани лица към момента. Разбрах, че има пострадал журналист и най-вероятно ще има и такива“, подчерта той.
За сбиването между две фамилии в Шекер махала в Пловдив, Маринов посочи, че се реагира и няма точна информация в момента. „Има сигнал за напрежение между два ромски рода, но още нямам конкретна информация“, добави главният секретар на МВР. Маринов увери, че екипите ще са на място, докато всичко стане спокойно и Асеновград остане в ежедневния си ритъм на живот.
Цветана ТОНЧЕВА