Гл. прокурор Сотир Цацаров: Пример за нелоялни практики на болница в болницата е тази във Враца, която така беше доведена до ръба на оцеляването

Пример за нелоялни практики на болница в болницата е тази във Враца, която така беше доведена до ръба на оцеляването. Това каза главният прокурор на Република България Сотир Цацаров на брифинг относно предстоящи проверки, свързани с ефективното изразходване на средства за болнична помощ от лечебните заведения, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Всички си спомняме протестите на лекарите във Враца, които в продължение на години не бяха получавали пълния размер на своите заплати и така болницата беше доведена до ръба на оцеляването. Тя е държавна и общинска собственост. Нo на 6 октомври 2010 г. е сключен договор между нея и още едно частно болнично заведение в Русе – „Медикакор“, за взаимно предоставяне на услуги в областта на инвазивната кардиология в рамките на 5 г. На 1 март е сключен нов договор за още 3 години. Какъв е резултатът от първия договор? Болницата във Враца е превела на „Медикакор“ над 14 млн. лева и е получила ремонт и апаратура, но по сигнал на един от професорите тя е остаряла, както и средства за разходи за електричество. Следователно за 5 г. частната болница във Враца е получила над 12 млн. лева, но по сигнал тя не е извършвала лечебни дейности“, каза главният прокурор и уточни, че в момента е образувано досъдебно производство и предстоят обвинения.
„Има още един такъв аналогичен случай, след който частните лечебни заведения във врачанската болница стават две – сключен е и договор с частната „Вива Медика“. За да съществува всяка една болница, то тя трябва да има болнична аптека. Тази болница в болницата обаче е искала да ползва аптеката на държавната болница, като договорът за това е сключен и продължаван с анекси. Той си има и цена – 50 лв. за година“, обясни той.
Цацаров посочи и още един пример за нелоялна практика в болницата във Враца. „Преди време Отделението по съдова хирургия е напуснато от един лекар, в резултат на което то не е могло законово да функционира самостоятелно. Намира се лекар, който е на частна практика в Шумен и е съгласен да бъде сключен договор с болницата. Така отделението достига числеността, която трябва, за да функционира нормално. Той обаче не е стъпвал нито веднъж във Врачанската болница, но са му преведени като работна заплата 33 хил. лева“, обясни той и уточни, че при такива случаи обвинения ще бъдат повдигани на изпълнителните директори, които през съответния период са сключвали договора.
Цветилена СИМЕОНОВА