Голям интерес към  проект „Родители в заетост” отчитат от Бюрото по труда в Свищов

Велико Търново. Голям интерес към  проект „Родители в заетост” отчитат от Бюрото по труда в Свищов. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът Таня Гуцева. Приемът на заявления започна от 21 януари. Тя посочи, че интерес към схемата има както от страна на родителите, така и на хора, които желаят да станат детегледачи. В момента експертите провеждат консултации с желаещите. Срокът за подаване на заявления изтича на 28 февруари. До тогава документи ще се приемат в Дирекция „Бюро по труда“ в Свищов на адрес ул. „Григор Стоянов“ № 16.

Проектът е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и подпомага родителите за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот, като същевременно предоставя възможност за заетост на безработни лица за полагане на грижи за отглеждане на деца. По време на новия прием право да подават заявления по проекта имат родители на деца от 0 до 12 години. Максималният срок за получаване на услугата „детегледач” е до 18 месеца или до навършване на 5 или 12 години на детето/децата.

Бюрата по труда ще продължат да извършат подбор сред регистрираните безработни лица за детегледачи, като ги насочват за одобрение от родителите.

Надежда КРЪСТЕВА