Горнооряховски лекари спасиха дете с морбили

снимка: pixabay.com

Велико Търново. Горнооряховски лекари спасиха дете, заболяло от морбили, което не е било ваксинирано и което постъпило в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ с усложнения и в много тежко състояние. Това съобщи за Радио „Фокус“-Велико Търново д-р Дария Пулова, началник на Отделението по инфекциозни болести в стационара. Тя уточни, че детето е постъпило в болницата с морбили, усложнени с пневмония в много тежко състояние – с висока температура, кашлица, с катарални промени в устната лигавица, обрив, конюктивит и оток на клепачите, отпаднало и интоксикирано. То веднага е изолирано в Инфекциозно отделение като с навременната диагноза и адекватно седемдневно лечение, е изписано от болницата напълно здраво.

„Това дете не беше имунизирано, а комбинираната ваксина срещу морбили, рубеола и паротит се поставя на 1,1 година. Би трябвало всички родители да водят децата си за редовна имунизация при личните лекари. За пръв път от 13 години имаме потвърден случай на морбили от референтна лаборатория в София на дете на 1,8 г., което не е имунизирано за морбили. Детето живее в Горна Оряховица, но пристигна от друг регион, където е имало контакти с болни възрастни от това заболяване“, информира д-р Пулова.

Специалистът допълни, че в региона няма случаи на морбили от 13 години, благодарение на правилно провежданата профилактика и редовни имунизации. „В последните години има пропуск в имунизациите, натрупва се контингент, който не е имунизиран и който има вероятност да се зарази. Контагиозният индекс на морбили е много висок – между 90-100%, което ще рече, че всички, които са били в контакт с това дете, има вероятност да се разболеят“, обясни д-р Пулова.

Тя припомни, че морбили е тежко заболяване, протича често с усложнения, а понякога може да завърши с летален изход. В момента в отделението в Горна Оряховица се лекуват пациенти на различна възраст с херпес зостер, вирусен хепатит тип А и бактериална чревна инфекции в усложнена обстановка на обявена грипна епидемия. Д-р Пулова отбеляза, че през последните седмици се отчита и увеличение на друг вид шарки – варицела и скарлатина.

Рени АТАНАСОВА