Горнооряховчанката Йоанна Катрева получи отличие за млад археолог от кампанията „Чудесата на България“

Велико Търново. Горнооряховчанката Йоанна Катрева получи наградата за млад археолог от кампанията „Чудесата на България“. Това съобщиха за Радио „Фокус“-Велико Търново от пресцентъра на община Горна Оряховица. Инициативата се организира за девети път, а церемонията се проведе снощи в София.

Горнооряховчанката бе отличена в категория „Археолог на годината“, където голямата награда е за археолога доц. Людмил Вагалински. Йоанна Катрева пък взе наградата за млад археолог. Тя успя да очарова цяла България с отдадеността си към археологията.

От няколко години Йоанна участва наравно с археологическия екип, който работи по разкриването на крепостта Ряховец. Тя е член на първата и единствена у нас Археологическа школа за ученици в Горна Оряховица. Тази есен Йоана кандидатства в СУ „Св. Климент Охридски“, където е приета с отличен в специалност „Археология“. След приемането й в университета, археолозите Илиян Петракиев и Мая Иванова, които освен, че правят проучванията на Ряховец, ръководят и ученическата школа споделиха с гордост, че са успели да й дадат ниво, което и бакалаврите го нямат когато завършват.

Йоанна Катрева е била на три археологически обекта, вече сама пише дневник, води документацията, ръководи група. Участвала е и в теренни археологически издирвания. Преподавателите й от СУ казват за горнооряховчанката, че е толкова добре подготвена, че е можела да започне направо от втори курс.

Луиза ТРАНЧЕВА