Гоце Делчев и Петрич са сред първенците по привличане на евросредства в област Благоевград от големите общини, а Симитли и Банско – от по-малките

Снимка: Pixabay.com

Благоевград. Най-много средства в Област Благоевград по всички европейски фондове са успели да привлекат трите големи общини – Благоевград, Гоце Делчев и Петрич. Това каза на пресконференция Теменужка Стамболиева, управител на Областен информационен център (ОИЦ)– Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин.

Тя отбеляза, че Благоевград е първенец с близо 80 млн. лв., следва Петрич с 51 млн. лв. и Гоце Делчев с малко над 47 млн. лв. „Най- голямата част от тези средства са отпуснати по ОП „Региони в растеж“, но въпреки това, активността на общините по останалите програми не е намаляла и там се изпълняват проекти по всички Оперативни програми“, каза още Стамболиева.

Управителят на Областен информационен център – Благоевград отбеляза, че общините Сандански и Разлог, също са се възползвали максимално от възможностите на ОП „Региони в растеж“, както и от тези на Програмата за развитие на селските райони. Бизнесът в тези общини също активно е работил с програмите, финансиращи работодателите – ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и ОП „Развитие на човешките ресурси“.

„Община Банско, като община с по-специфична характеристика на развит курорт с национално значение, нямаше възможност да се включи активно нито в ОП „Региони в растеж“(ОПРР), нито в селската програма. Много малък е приносът и на ОП „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР). „Най-голямата сума европейски средства, която е влязла в Банско през този програмен период, е за водния цикъл – около 26 млн. лв. от ОП „Околна среда““, коментира Стамболиева.

Тя допълни, че от по-малките общини, през периода 2014-2020 година, най-активна е била и най-успешно е работила с европейските проекти община Белица. „Въпреки че общината не може да участва в програмите, финансиращи големи градове – ОП „Региони в растеж“(ОПРР), ОП „Околна среда“ и ОП „Иновации и конкурентоспособност (ОПИК), тя се е възползвала максимално от Програмата за развитие на селските райони – близо 13 милиона са влезли в общината по тази линия. Над милион са привлечени и от Програмата за развитие на човешките ресурси. Белица е от малкото общини, които имат проекти по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Там се изпълнява също и един от много малкото проекти в областта по Програмата за морско дело и рибарство“, коментира Стамболиева.

По думите ѝ Община Симитли също е привлекла значителен ресурс от близо 15 млн. лв., като по-голямата част от тези средства отново идват по линия на селската програма. „В Гърмен и Сатовча са инвестирани по около 11-12 млн. лв., а останалите общини в Пиринско – Якоруда, Струмяни, Хаджидимово и Кресна, са с под 10 млн. лв. Интересно е да се отбележи, че в Хаджидимово, по-активни са били от частния бизнес, тъй като най-голямата част от средствата тук са предоставени от програмата за бизнеса – „Иновации и конкурентоспособност““, посочи Стамболиева.

Ливия НИНОВА