Гражданите над 75 години в Бургас ще имат право на неограничено безплатно пътуване по линиите на градския транспорт в почивните дни

Снимка: Радио "Фокус" - Бургас

Бургас. Граждани над 75 години, които имат издадени карти за преференциални пътувания за съответния месец, ще имат право на неограничено безплатно пътуване по утвърдените линии на градския транспорт в почивните дни. Това стана ясно след гласуване по време на заседание на Общински съвет – Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Предложението бе прието с 48 гласа „за“.

Според зам.-кмета по финанси Красимир Стойчев, входирал докладната записка, това ще даде възможност възрастните хора да участват по-активно в събития и мероприятия, да бъдат по-мобилни, тъй като ще могат да ползват услугите на градския транспорт неограничено и безвъзмездно в рамките на почивните дни.

Общински съвет – Бургас възложи на общинския превозвач „Бургасбус“ ЕООД да създаде организация за предоставяне на допълнителна карта, с която възрастните хора над 75 години да се възползват от безплатното пътуване. Компенсацията, която ще се предоставя на превозвача от общинския бюджет е определена на база две пътувания на ден, което за месеца формира сумата от 20.80 лева. Гражданите ще имат възможност да се възползват от предоставената преференция през предстоящите декемврийски празници.

Предложението на общинските съветници от Движение „България на гражданите“ възрастта на гражданите, които да имат право да се възползват от безплатното пътуване, да бъде свалена на 70 години, предизвика дебати по време на заседанието. Зам.-кметът Красимир Стойчев обясни, че предложението към Общински съвет е структурирано на база направения финансов анализ на средствата, с които разполага Община Бургас.

„Ръководството на общината също иска възрастта за безплатно пътуване да е по-ниска, но всичко това е свързано с финанси, включени в нашия бюджет. В момента има възможност да подпомогнем 3000-те наши съграждани, които са над 75 годишна възраст. По двадесет лева на ден, с които ще ги финансираме, това прави 720 хиляди лева за година. След направения анализ на текущото състояние на общинския превозвач „Бургасбус“, става ясно, че остават 400 хиляди лева, които искаме да насочим в това подпомагане“, допълни още зам.-кметът Красимир Стойчев.

Мария ПОПЧЕВА