Грипна ваканция е обявена за учениците от училищата в община Вълчи дол

Грипна ваканция е обявена за учениците от училищата в община Вълчи дол. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието във Варна. Дните от 21 до 25 януари, включително са неучебни за всички училища на територията на община Вълчи дол, обясни Венцеслава Генова. Във връзка с методично указание на здравното министерство за борба с грипа и острите респираторни заболявания днешният и утрешният ден са неучебни и за учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“ в село Кичево, община Аксаково, и ОУ „Васил Левски“ в село Поляците, община Дългопол. Решението бе взето в края на миналата седмица заради отсъстващи по болест ученици.

„Директорите на учебни заведения от областта продължават да изпращат информация за процента заболеваемост в поверените им училища, консултираме се с Регионалната здравна инспекция и те вземат решения“, добави Венцеслава Генова. Тя отбеляза, че са водени разговори и с директорите на училища от община Аврен, където също бе обявена грипна ваканция през изминалата седмица. Днес учебните занятия са възстановени, но броят на болните деца остава висок. Предстои да бъде взето допълнително решение.

Във връзка с повишена заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания от здравната инспекция във Варна предприеха предепидемични мерки. До 22 януари във всички лечебни заведения на територията на Варна и областта свижданията с лежащо болни пациенти са прекратени. Спряна е и работата на детските и женските консултации. Утре предстои второто за годината заседание на Областната комисия за борба с грипа, което ще се проведе от 15.00 часа в сградата на Регионалната здравна инспекция.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА