Данаил Йорданов, председател на ОбС –Суворово: Проекти на стойност 1,4 млн. евро дават възможност за обновяване на инфраструктурата в общината

Данаил Йорданов, председател на Общинския съвет – Суворово, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-н Йорданов, Общинският съвет на Суворово даде зелена светлина на 3 проекта, с които ще се кандидатства за еврофинансиране. Как очаквате да допринесат за инфраструктурата на общината?

Данаил Йорданов: Проектите са на обща стойност около 1,4 млн. евро. Те предлагат много добра възможност за инвестиции в благоустрояване, преасфалтиране на улици, ремонт на детска градина „Буратино” в Суворово. Целта е чрез Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. да се осигури финансиране за обекти, които не са по силите на общинския бюджет, но имат важно местно значение.

Фокус: Какво включва планираният ремонт на детска градина „Буратино”?

Данаил Йорданов: Суворово кандидатства с проект за приблизително 500 000  евро с амбицията да се подменят покривните конструкции, водоотвеждащите елементи, дограмата на детската градина. Изцяло ще се обновят и мокрите помещения. Проектът предвижда още преустройство във връзка с обезопасяването на електрическите табла, възстановяването на мълниезащитната инсталация, както и на външната топлоизолация. Нов облик ще има не само фасадата на сградата, но и дворното пространство, където предстои да се ремонтира и оборудва съществуващата спортна площадка. Кътовете за игра на децата ще бъдат преобразени, така че да отговарят на всички нормативни изисквания. Алейните пространства също ще бъдат облагородени, ще се поставят пейки и кошчета. Ще се създадат комфортни, безопасни и привлекателни условия, каквито всички искаме за децата си.

Фокус: А какво се предвижда за ремонт на уличната мрежа?

Данаил Йорданов: С решение на Общинския съвет, взето на последната сесия, община Суворово ще кандидатства за ремонт на 13 улици, които се нуждаят от преасфалтиране. Проектът е на стойност около 550 000 евро и включва улиците: „Любен Каравелов”, „Георги С. Раковски”, „Република”, „Хаджи Димитър”, „Христо Ботев”, „Острата чешма”, „Плиска”, „Пирин”, „Преслав”, „Оборище”, „Панагюрище”, „Ильо Войвода” и „Драган Стоянов”. Предвижда се и кръгово кръстовище в централната градска част, но за неговото обезпечаване ще се търсят други възможности, тъй като изграждането му е сложно и би надхвърлило финансовите рамки на европроекта.

Фокус: Предстоят ли инвестиции в по-малките населени места от общината?

Данаил Йорданов: Възможност за това дава третият проект, по който ще кандидатства Суворово и който получи подкрепата на Общинския съвет. Той е на стойност около 350 000 евро и включва няколко обекта. Единият предвижда благоустрояване на зелените площи и оформяне на място за отдих пред кметството в село Дръндар. Планира се да бъде облагородено и пространството пред кметството и читалището на Калиманци. Освен че напълно ще се подмени настилката, ще се обособят кътове за отдих с беседка, ще се създаде подходяща среда за пилоните със знамената и паметната плоча на основателите на селото. Проектът по Програмата за развитие на селските райони предлага възможност за обновяване и на градския площад в Суворово. Настилките там ще бъдат подменени с бетонови павета, ще има ново осветление, ще се подобрят условията за разходка и отмора, както и за организирането на по-мащабни прояви от културния календар на общината.      Радвам се, че сред колегите в Общинския съвет срещна разбиране и предложението на съветниците от ГЕРБ да се изгради нова детска площадка в село Чернево. За нея в общинския бюджет са заложени необходимите средства в размер на 11 000 лв. По настояване на кмета на Чернево Красимир Чолаков новият кът за игра на децата ще бъде в центъра на селото.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА