Даниела Димова: В „Балетна гала вечер“ на Царевец ще бъде представено най-доброто от съвременния класически балет

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Даниела Димова, директор на Държавната опера във Варна, в интервю за предаването  „Царевград Търнов-славата и величието на България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: На 8 юли официално беше поставен стартът на летния фестивал „Сцена на вековете“, за който вече ви разказахме. Сега ще обърнем поглед към едно от съпътстващите го събития, а именно балетната гала-вечер, която ще се проведе на 16 юли отново на емблематичната крепост „Царевец“. Повече за заглавията, на които търновската публика ще може да присъства, както и за балетните артисти, които ще вземат участие, ще ни разкаже директорът на операта във Варна Даниела Димова.

Даниела Димова: Във Варна пристигат 10 руски балетисти от най-високо качество като професионалисти, за да се включат към Варненския балет и да можем да предложим и да дадем от себе си най-доброто на 16 юли в балетна гала хореография Сергей Добров на „Сцена на вековете – Царевец“ Велико Търново. Специално участие имаме и на двама лауреати на Международния балетен конкурс от Варна 2016 г. Това са великолепните балетисти Елена Свинко, Екатерина Булгутова, Дмитрий Дячков и Юрий Кудрявцев. Тези млади балетисти миналата година бяха бурно аплодирани от журито и от публиката на балетния конкурс. Тази година те ще бъдат солисти в балетната гала заедно със звездите и на Варненския балет – Павел Кирчев, Анна Федосова от Държавния театър за опера и балет в Красноярск. И ще видим едни прекрасни откъси, разбира се най-впечатляващо е второ действие от „Лебедово езеро“ от Чайковски. То е съвсем нова продукция, наесен очакваме да направим и целия балет. Ще има откъси от „Жизел“ от Адам, „Ромео и Жулиета“ от Прокопиев, „Силфида“. Знаете, че с хореографа Сергей Бобров – заслужил артист на Русия, за публиката и за всички, които дойдат на „Царевец“ ще дадем най-доброто. Разбира се и след „Царевец“ ни очаква да поднесем на гостите във Варна в Летния театър на 17 юли, на следващия ден, същата балетна гала със звезди на руския балет, заедно с балета на Държавна опера Варна, са тези прекрасни музикални номера в комбинацията с висше балетно майсторство.

Водещ: Колко са артистите, които ще вземат участие?

Даниела Димова: На сцената ще видим около 30 балетиста, както казах, 10 от тях са гостите от Русия. Останалите са от трупата на Варненския балет, а тя в последните години търпи един изключителен възход, защото с нея поетапно се занимават не само Сергей Бобров, но от една година ние имаме и постоянен балетен педагог в лицето на Светлана Тоншева от Москва, от Кремълския балет, която работи целогодишно при нас и разбира се имахме една великолепна премиера преди месец и предстои във Варненско лято на 2 и 3 август да представим „Зле опазеното момиче“ от Хертел, този път под хореографията на Сергей Антонов, който е бил артист солист-балетист на „Большой театр“. Така че работата с най-големите, наличието на чужденци в нашия екип, имаме италианец, испанец – мъже балетисти, имаме японци, всичко това дава един сериозен плюс за нашата трупа.

Водещ: От кога датира успешното сътрудничество между двата града, с Велико Търново имам предвид, в сферата на културата?

Даниела Димова: Със „Сцена на вековете“, със сезона на българските оперни театри и с участието на Варна в този престижен форум, стартирахме преди една година. Изключително положително и с много голям възторг публиката и гостите на Велико Търново реагираха на нашите представления. Все пак нека да припомним на нашите слушатели, че миналата година на „Царевец“ изпълнихме за втори път след световната премиера във Варна мюзикъла на Ив Деска „Граф Монте Кристо“. Невероятно представление, което се случи в България да бъде неговата световна премиера. Това беше първото ни представление на „Царевец“. Тази година ние също сме подбрали много интересни заглавия и се надявам, че по същия начин публиката и гостите на „Царевец“ ще реагират много положително. Виждате, че за балетната гала в неделя на 16 юли ние предлагаме най-доброто от съвременния класически балет в лицето на нашите руски звезди и разбира се тези от Варна – най-добрите, а пък следващите ни гостувания само след една седмица, даже по-малко, след броени дни, на 21 юли, петък, ние представяме световния хит на Андрю Лойд Уебър „Котки“, отново на „Сцена на вековете – Царевец“. Интересът е изключително голям. Билетите във Варна бяха разпродадени на 22 юни, когато беше официалната премиера. И ето след Варна сме във Велико Търново на 21 юли с „Котки“ от Уебър. Продължаваме и през август месец с нашата колаборация, с тази великолепна историческа сцена, която става и прекрасен подиум на изкуството, с гастрола ни пък през август месец, на 11 август ние представяме „Манон Леско“, съвсем нова премиерна продукция, която ще бъде реализирана. Ще видим звезди  в ролята на Манон Леско е италианското сопрано Валерия Сепе, на Кавалера Ренато Де Грийо – Ефе Кислали –  много мощен турски тенор, в ролята на Леско, брат на Манон, ще видим Пламен Димитров – великолепен наш баритон. И разбира се диригент на спектакъла Ян ван Маанен – нашият главен диригент, а режисьор е Александър Текелиев. Така че виждате със „Сцена на вековете“ ние имаме много сериозни и надявам се дългосрочни взаимоотношения, тъй като можем да си бъдем взаимно много полезни и за нас е чест да бъдем гости на тази изключително красива историческа и българска сцена в центъра на България.

Водещ: По какво си прилича варненската публика с великотърновската и има ли нещо, което ги отличава една от друга?

Даниела Димова: Не бих могла да кажа. По-скоро бих казала по какво си приличат, публиката във Велико Търново, особено след летния период, летните месеци, когато са много гостите, туристи и чужденци, включително и на нашите представления, на този оперен сезон на българските оперни театри на „Царевец“,  си прилича по това и с всички наши зрители и слушатели на опера в Летния театър, тъй като ние също разчитаме тук не само на варненската публика, която си имаме целогодишно, и на българите, които са избрали да бъдат по Северното Черноморие, но разбира се и на много туристи, които с удоволствие решават да съчетават хубавите климатични условия, прекрасното море, „Златни пясъци“, хубава храна и с един великолепен спектакъл в неотразимия в зелено красив Летен театър във Варна, който имаме. Това е наистина едно богатство. И в прохладните летни вечери, бих казала, това е най-добрият начин за комбинация на изкуство на най-високо ниво с много гости от европейските и световните сцени, които можем през лятото да поканим. Това е приликата и с публиката в „Царевец“. И затова неслучайно спектаклите, с които Варна участва в този летен сезон на „Царевец“ са със завидно международно участие – като започнем от балетната гала на 16-ти юли, минем през „Котките“ и да завършим на 11-ти август с блестящите звезди на Италия и Турция в главните роли на операта „Манон Леско“.

Водещ: Нека кажем как варират цените на билетите за балетната гала вечер и има ли все още свободни такива?

Даниела Димова: Да, разбира се. Балетите варират между 10 и 30 лв. Разбира се имаме винаги и откупки при закупуване на пакет „Фамилия“, а на касите на Туристическия център във Велико Търново, от цялата страна могат да бъдат закупени по електронен начин и в самия ден на спектаклите, т.е. в неделя, защото балетната гала е нашето първо участие на „Царевец“, два часа преди спектакъла имаме и наша мобилна каса с човек от Варна, наш касиер, който също ще продава на място билети за това събитие.

Виктория МЕСРОБОВИЧ