Даниела Димова, директор на ТМПЦ – Варна: Двойно увеличение на зрителите и 33% ръст на приходите отчита институцията за седемте години на съществуването си

Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна и председател на Постоянната комисия по култура при Общински съвет – Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-жо Димова, да започнем с престижните награди „Варна“. Избрано е вече ново жури за тазгодишните награди, кои са творците, които ще определят най-достойните призьори?

Даниела Димова: Едно от признанията за всички творци е награда „Варна“,  която с годините се утвърди като един знак за признание и престиж към местните творци. По мое предложение, подкрепено от експертите, от няколко години съществува промяна на статута на наградите. Журито, което разглежда кандидатурите и определя най-достойните призьори, е седемчленно и се оформя от председателя на комисията по култура и шестима експерти. Според приетата преди години промяна журито за годишните награди трябва да бъде съставено от шестима творци, получили индивидуални и колективни награди в областта на културата през предходната година. Това определено повдигна настроението в културните среди, тъй като в следващата година между тези, които са били наградени, ние избираме новите шестима, които ще оценят идващите. Тази година в състава на журито са включени проф. Стоимен Стоилов – получил почетно гражданство и най-голямата награда „Варна“ през 2016 година, Елка Няголова – удостоена в качеството й на директор на Славянската академия, Атанас Илиев – ръководител на женския народен хор „Цветница“ и експерт по български фолклор и хорово изкуство, Стефан Бояджиев – младият диригент от операта във Варна, отличен за високо художествено майсторство. В областта на театралното и киноизкуство Стоян Радев е нашето предложение. В предходната година той беше отличен и получи награда „Варна“ като режисьор на „Криворазбраната цивилизация“. Седмият член, около който се обедини комисията по култура, е Наско Якимов, който получи награда „Варна“ за дългогодишна книжовна, редакторска и издателска дейност, съхраняване и популяризиране на художествена литература. Надявам се в идващия месец да направим преглед на всичко стойностно и красиво, което се е случило в нашия град, за да можем след селекция да пристъпим към следващите номинации и награди. Наградите „Варна“ се връчват в навечерието на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Фокус: Какво показва анализът по отношение развитието на Операта и театъра през последните години?

Даниела Димова: Двойно увеличение на зрителите и 33% ръст на приходите отчита Театрално-музикален продуцентски център-Варна за седемте години на съществуването си. Ще припомня, че през 2010 година Драматичният театър „Стоян Бъчваров” и Оперно-филхармоничното дружество бяха преобразувани в Театрално-музикален продуцентски център – Варна, по решение на Министерството на културата. Имахме една обединена по немски модел структура, която беше голямо предизвикателство. През 2010 година операта и театърът бяха с общо 37 000 зрители и не повече от 230 000 лева приходи при средна цена на билета 6 лева. Поетапно всяка година надграждаме. По най-гъвкавия начин съм се старала така да балансирам афиша, че и четирите вида изкуство, които предлагаме на нашите две сцени – Основна сцена и сцена „Филиал“, да могат да привлекат максимум зрители не само от Варна. Особено в летните месеци, когато имаме много чуждестранни гости, ценители най-вече на балетното и оперното изкуство, да можем да покажем нашите продукции на по-голяма сцена – на сцената на Летния театър във Варна, където над 2 400 зрители ни аплодират на вечер. Плавно успяхме да достигнем 80 000 зрители със закупен билет и до над 700 000 лева приходи от нашата дейност – двойно увеличение на зрителите и 33% ръст на приходите за тези седем години. Само за миналата година се отчита ръст от 20% спрямо 2015 година. Това говори за един изключително силен екип, за балансирана програма в афиша и не на последно място, че целите, които сме си поставили, чисто управленски, са напълно реално постижими и вървящи във възходяща посока. Гледам с оптимизъм в 2017 година.

Фокус: Какво предстои?

Даниела Димова: Акцентите на театъра и операта тази година са свързани с програмата Варна – Европейска младежка столица. В театралния афиш, който ще представим в следващите месеци, имаме няколко акцента с дебют на млади режисьори. Младият актьор на сцената не е новина и няма да бъде приоритет само на 2017 година, това е политика.  Тази година един от акцентите е спектакълът на младия режисьор Васил Дуев. По същия начин  през летния сезон и с най-младото от всички изкуства – балетното. Първите успехи на подиума са на 16-годишна възраст, а пенсионирането е на 40-годишна възраст. Сами разбирате, че пикът на кариерата на един балетист е на 25- 30 години и какво по хубаво от това в годината на младежка европейска столица да можем да предложим балетна премиера. Това ще бъде през юли в рамките на музикалния фестивал „Варненско лято“ и да подадем ръка на балетния конкурс, който е бианале, състоя се през миналата година. За първи път Държавна опера – Варна даде своята награда на двама най-изявени балетисти, които нашият балет майстор Сергей Бобров подбра специално от финалистите. Те ще бъдат нашите главни действащи лица в спектакъла „Дон Кихо́т“ – балетна продукция с лауреати от международния балетен конкурс. Това е събитие, което за първи път ще се състои точно по този начин. Държавната опера във Варна също ще обърне поглед към младите. В премиерата на „Лучия ди Ламермур” през юли на фестивала „Варненско лято“ има две прелестни Лучии и много се надявам една от тях да блесне на сцената на Летния театър във Варна. В другата премиера на Летния театър – „Атила“, ще видим младия бас Деян Вачков, който шества по световните сцени, солист на Арена ди Верона и на Варненска опера. Очаквам да видим Деян Вачков в ролята на самия Атила. Предстоят и премиери на два мюзикъла, но ще спра дотук, за да има с какво да изненадаме зрителите.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА