Даниела Костова, Община Асеновград: Коледно-новогодишната ни програма се фокусира върху участието на местната общност, особено на децата и младежите

Снимка: pixabay.com

Даниела Костова, главен експерт в отдел „Култура“ на Община Асеновград“, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за подготвената от Общината празнична коледно-новогодишна програма.

Фокус: Г-жо Костова, с какво ще изненадате тази година жителите и гостите на Асеновград по повод предстоящите коледни и новогодишни празници? Каква програма сте приготвили за празничното им настроение през декември?
Даниела Костова:
По традиция Община Асеновград подготвя една изключително богата и пъстра програма за коледните и новогодишни празници, която стартира със запалване на светлините на елхата. Тази година запалването ще стане на 7-ми декември. То е съпроводено с концерт на наши детски формации – Денс формация „Косара”, Центъра за подкрепа и личностно развитие „Васил Левски”, Клуб по спортни танци „Асеновец”, Балетна формация „Терпсихора” и други. Всяка година децата от различни училища и от наши художествено-творчески форми с радост участват в най-емоционалната част от нашата програма – запалването на елхата. Те действително стават част от тази голяма емоция. На всяко едно дете, което участва в програмата, Общината подарява светеща шапка. Всички деца са с червени пелерини, със светещи шапки, като малки джуджета. Действително това е една много емоционална, много красива картина. Запалването на коледната елха приключва с фойерверки. Стартираме програмата на 7-ми и оттам нататък всеки ден имаме по няколко събития, които са весели, музикални и зареждащи с много добро настроение.
Това, което мога да кажа като цяло за програмата е, че тази година не наблягаме толкова много на външните прояви, на изпълнители извън града. По-скоро наблягаме на участието на местната общност, особено на децата и младежите, Всяко едно училище се включва в нашата коледна програма по различен начин. По традиция учениците подготвят програми, които изнасят пред Общината, в Градската библиотека или в читалище „Родолюбие“. Всяка едно училище, читалище и художествено-творческа форма не остава настрани от програмата и с радост участват. Тази година ще чуем поздравите и програмите на учениците от училищата „Ангел Кънчев“, „Св. княз Борис I“, „Отец Паисий“ и „Св. св. Кирил и Методий“. Учениците от „Петко Каравелов“ ще ни представят своя изложба, учениците от Професионалната гимназия по хранително вкусови технологии ще ни покажат кулинарна изложба, защото са носители на много призове в най-различни национални конкурси, свързани с кулинария, било сладкарство или хлебарство. Децата се представят изключително добре на всички тези конкурси. Отделно, в програмата се включват наши школи по изобразително изкуство – едната е към читалище „Св. преп. Паисий Хилендарски“. Те също ще направят своя самостоятелна работилница. В Градската библиотека по традиция ще има еко арт работилница за коледно настроение.
Децата и учениците от ПГ „Цар Иван Асен II“ тази година са ни подготвили нещо по-различно – те са сключили договор с Общината, според който те ще се грижат за един от парковете на Асеновград да бъде украсен. Там също ще грейне по-малка елха от тази на центъра.
Имаме още едно училище, което ще се включи в програмата –  учениците ще представят ателие за коледни прически. Нашето театрално студио към читалище „Родолюбие“ ще представят своята „Коледна приказка“. Така че, децата ще бъдат навсякъде – от запалването на светлините на елхата до самата Коледа. Знаете, че за децата Коледа е най-най-важна. Децата превръща Коледа в истински празник, защото са най-големия ни подарък.
Нашата коледна програма е изпълнена и с много музика. Дейно участие ще вземат нашите музикални школи. „Станимака“ с художествен ръководител Севджан Рамадан ще изнесе самостоятелен концерт. Концерт ще има на класа на Веселина Пашалиева, наша местна певица. Концерт ще има и с участието на децата от Центъра за подкрепа и личностно развитие „Васил Левски“, ЦПЛР, също на Фолклорен ансамбъл „Капитан Петко Войвода. Читалище „Родолюбие“ ще ни представи класа си по пиано, както и балетната формация „Терпсихора“. Освен това, читалището ще се представи и с фолклорен празник на танцовия си състав. Много интересен концерт се очертава на музикалната школа „Калина Малина“, който ще бъде съчетан с гостуването на студенти от АМТИИ-Пловдив, които са в класа на Ангел Маринов и изучават акордеон. Други студенти от класа на Мая Бошева в ПУ „Паисий Хилендарски“ в Пловдив, които изучват поп и джаз пеене, също ще ни гостуват. Както виждате, програмата е изпълнена от млади хора, които искат да пеят, да танцуват и да творят. Коледа е това – красота, добрина, чудеса. Кой по добре от децата ще ги направи?
Фокус: Споменахте, че в коледно-новогодишната програма наблягате на участие на местната общност, но все пак, ще има ли гости и външни участия?
Даниела Костова: Външните ни участия са три. На 12 декември нашите малки приятели от града ще могат да се порадват на поп звездата Михаела Маринова. На 13-ти ще посрещнем един интересен акустичен концерт на трима млади музиканти от Пловдив и Асеновград, озаглавен „Коледни вълшебства“. На 15-ти ще посрещнем гости от Хисаря, които ще ни представят любими песни от любими филми.
Фокус: Общо взето, музиката ще съпътства жителите и гостите на Асеновград всеки ден. А предвиждате ли изложби, представяния на филми и други подобни мероприятия?
Даниела Костова: По традиция организираме изложба на асеновградските художници, които всеки месец май за празника на града и всяка Коледа правят подарък за жителите на Асеновград, подарявайки им красота, изработена от тях самите.
Филмовото изкуство също е застъпено в коледно-новогодишната програма на Община Асеновград. Ще представим продукцията „Светият град – Асеновград“ на асеновградчанина Ангел Бончев. Филмът вече се е прожектирал миналата година, но поради големия интерес ще го представим пак. Какъв по-добър повод за този филм, освен Коледа?
Фокус: Коледа е време за благотворителност, време, в което отваряме сърцата си и правим добро. В тази връзка, има ли благотворителни каузи и събития в празничната програма на Асеновград?
Даниела Костова: Разбира се, цялата ни коледна програма е подчинена и на благотворителните каузи. Ще има специален Коледен бал за децата в неравностойно положение, благотворителен базар на Дневния център за деца с увреждания и на музея. Ще имаме също много доброволчески инициативи, благотворителен концерт на Музейната школа. Трябва да отбележим, че имаме младежи и деца, които са болни. За три от тях тази година Асеновград ще се обедини и ще събира средства в специално изработени урни. Трябва да бъдем съпричастни с тяхната болка.
В обобщение мога да кажа, че на всички асеновградчани и гости на града ще бъдат разпространени дипляни и афиши за програмата ни през декември, която ще завърши на 31-ви с концерт на оркестър „Калофер“. Те ще ни гостуват за първи път и с радост ще ги посрещнем. Новогодишната програма стартира в 23.00 часа с много музика, със станимашки мавруд, а в полунощ – с празнични илюминации. В очакване сме на хубавите събития през декември. В очакване сме на новата година, която се надяваме да ни донесе нов късмет и още по-добри неща.
Тони МИХАЙЛОВ