Даниела Костова, Община Асеновград: Майските културни празници в града започват на 15 май, програмата включва над 60 събития

снимка: Община Асеновград

От 15 до 27 май Асеновград се превръща в сцена на изкуствата и ще докаже за пореден път, че е град с история, традиции и бъдеще. Богатата културна програма, подготвена от Общината, включва концерти, изложби, театрални постановки, кинопрожекции и много други мероприятия, като кулминацията на тържествата е на 27 май, когато Асеновград чества своя празник. Дългият майски културен афиш представи в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив Даниела Костова, главен експерт в отдел „Култура“ на Общината.

 

Фокус: Г-жо Костова, предстоят Майските културни празници в Асеновград. Сигурен съм, че Общината е подготвила богата културна програма, но нека сега да посочим кои акцентите в майския афиш на Асеновград.
Даниела Костова: Всяка година Община Асеновград подготвя една богата културна програма за Майските културни празници, а и тази година за 30-ти път ще отпразнуваме Деня на града. Ще има интересен спектакъл, посветен точно на тази годишнина от честването на Празника на града. Но нека да започнем по ред. Майските културни празници стартират на 15 май, във вторник, с много интересна изложба „Български класици“ от художествената колекция на КЦМ. По традиция откриваме Майските културни празници със силна и качествена изложба. Тази година КЦМ ще ни гостува със своите картини. Ще видите платна на най-големите имена в България, които КЦМ е откупило и вече са негови. Откриването ще бъде в Старинното училище „Св. Георги“ в 17.30 часа. След изложбата сме предвидили интересен концерт на джаз квинтет „Пловдив“.
На 16 май в Етнографската къща Историческият музей ще ни представи гостуващата изложба от Пазарджик „Ела се вие, превива“, разказваща за родопската сватба. Пак на 16-ти май, но вече в Старинното училище „Св. Георги“ художникът Аспарух Сърбов и фотографът Васка Апостолова ще ни покажат своите картини и фотографии. Изложбата носи романтичното заглавие „Тя и той 2“.
По традиция винаги за Майските културни празници асеновградските художници имат обща изложба. Тя ще се състои в Градската библиотека на 18 май. Преди това, на 17 май, художникът Ангел Хубенов също е приготвил една малко по-различна изложба в Градската библиотека на картини, които се рисуват чрез компютърна програма .Предполагам, че младите хора ще проявят особен интерес към тази изложба.
Както винаги, по време на Майските културни празници е и Нощта на музеите. Нашият Исторически музей ще ни зарадва с три изложби в трите музейни сгради – „От ръката тревненска“, „Ела се вие, превива“ и „Български класици“. Това е на 18 май, като освен изложбите, които ще ни покажат, музейните сгради ще са отворени до полунощ. В 20.00 часа започва Безплатен тур по всички музейни сгради и емблематичните църкви в Асеновград, който вече се превърна в традиция. Във всяка една музейна сграда организираме и концерт, като концертите ще започнат в 18.30 часа пред Историческия музей с концерт на Музейната музикална школа. След това концертът ще продължи със струнен квартет „Амадеус“ от 20.00 часа. В Нощта на музите ще се включи също общата изложба на художниците в Градската библиотека, като участие ще вземе и читалище „Св. преп. Паисий Хилендарски“ с четене на стихове за Асеновград.
За втора поредна година при нас, на 19 и 20 май, ще ни гостува „София Филм Фест“. Ще бъдат показани 7 интересни филмови продукции, които са нови филми с награди от различни кинофоруми – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” с режисьор Стефан Командарев, „Без милост” с режисьор Фатих Акин, „Проектът „Флорида” с режисьор Шон Бейкър, „Нелюбов” с режисьор Андрей Звягинцев, „Квадратът” с режисьор Рубен Остлунд, „За тялото и душата” с режисьор Илдико Енеди и „Потапяне” с режисьор Вим Вендерс.
Както всяка година, Майските културни празници включват и театрални постановки. Тази година жителите и гостите на града ще могат да видят „Крадецът на праскови“ с Юлиан Вергов на 17 май, „Самодива“ на театър „Любомир Кабакчиев” в Казанлък на 22 май, както и „Морска сол“ с Асен Блатечки и Милена Маркова – Маца на 25 май.
Много е богат списъкът с концерти, които сме подготвили за жителите и гостите на града. Вече споменах, че на откриването на Майските културни празници ще свири джаз квинтет „Пловдив“. На 16 май Фолклорен ансамбъл „Капитан Петко войвода и Детския фолклорен ансамбъл „Станимаклийче“ ще направят съвместен концерт. Те са носители на много национални награди и винаги се връщат с индивидуални и групови отличия. Пак на 16 май, но в по-късен час, читалище „Св. преп. Паисий Хилендарски“ ни е подготвило традиционен концерт „Танц, поезия и песни под стария чинар“, който обединява различни самодейни състави към читалището и в града ни. На 18 май концерт има Музейната музикална школа пред Историческия музей, а след това струнен квартет „Амадеус“. На 21 май читалище „Родолюбие“ ни е подготвило много интересен спектакъл. Нарекли са го Фолклорна приказка с интересното име „Светът е кръчма, да седнем всички на една маса“.  На 22 май Вокална формация „Калина Малина“ ще ни изпълнят песни от любими български филми. Песните ще бъдат придружени и с мултимедия, която ще прожектира откъси от тези любими филми.
В Асеновград има и много любители на рок музиката. Както виждате, сме застъпили почти всички жанрове в музиката. На 23 май нашите местни музиканти по традиция ще се съберат и ще свирят заедно. Така поколенията ще се срещнат, като младите ще могат да се поучат от по-възрастните.
На 26 май целият ден сцената в Градския парк сцената ще бъде на разположение на местните самодейни състави. Почти няма състав, който да не взима участие, като една от изявените музикални школи „Станимака“ ще отбележи със самостоятелен концерт 5-годишния си юбилей на сцената. Това, което наистина заслужава особено внимание и адмирации е спектакълът-концерт на 26 май. Това е авторски спектакъл на почетната гражданка на Асеновград Виолета Стамболийска, която е също изявен спортист, общественик и деец на културата. Тя ще ни представи грандиозен спектакъл, озаглавен „Духът на времето“, посветен на 30-годишната от честването на Деня на Асеновград. Спектакълът ще проследи историята на града чрез песни, танци и стихове.
Литературата също е застъпена в Майските културни празници на Асеновград. На 17 май нашият местен журналист Марин Маринов ще ни представи историята на периодичния печат в Градската библиотека. На 18 май читалище „Св. преп. Паисий Хилендарски“ ще ни представи рецитал със стихове за Асеновград. На 21 май, за шести пореден път, ще се състои награждаването на победителите в националния конкурс за хумор, сатира и карикатура „Голямата къща на мъдрите хора“. На 23 май гост в Градската библиотека ще бъде поетесата Ники Комедвенска.
Спортът също не е пропуснат в програмата на Майските културни празници. Центърът за местни инициативи и развитие инициират официално откриване на екопътеката „Кутра“, както и поход по тази екопътека. Това ще се случи на 19 май. А на 20 май пак този Център за местни инициативи и развитие, както и една от фирмите за велосипеди в града, организират велошествие и преброяване на велосипедистите.
Разбира се, акцентите в Майските културни празници винаги падат върху 24 май, когато по традиция завършващите ученици излизат от сградата на училището си със шествие. Идват в центъра на града, където кметът д-р Емил Караиванов награждава изявените ученици в областта на науката и образованието, след което награждава изявени културни дейци, учители и директори на учебни заведения. Тогава детските ни състави изнасят богат концерт. 26 май, както вече споменах, е отреден за концерт на нашите самодейни състави.
Вече за шеста поредна година организираме Панаир на занаятите. Пловдивската занаятчийска камара ще ни гостува на 26 и 27 май в Градския парк, където ще могат да се видят български занаяти, да се опита българска кухня и да се чуят нашите местни състави.
Фокус: Както добре знаем, кулминацията на Майските културни празници е Празника на Асеновград, който по традиция се отбелязва в последната неделя на месеца. Каква е програмата, която сте подготвили за празничния за града ден?
Даниела Костова: Тържествата започват в 09.00 часа сутринта с празнична света литургия за благоденствието на Асеновград в храма „Св. Николай Чудотворец“. После се прехвърляме на Асенова крепост, където на официална церемония кметът удостоява граждани с почетни звания на Община Асеновград. Всички официални гости се отправят от Асеновата крепост към центъра на града. Преди това поднасят цветя пред паметника на цар Иван Асен II. Тази година отбелязвахме и 800 години от възкачването на престола на нашия патрон. След като гостите пристигнат до центъра на града, от 11.00 часа на официална церемония на площада ще бъде издигнат националния флаг. Тук кметът на Асеновград ще произнесе празнично слово. Празникът продължава в 11.30 часа на сцената на Градския парк, където освен Панаира на занаятите и специалитетите, ще може да чуем представителния духов оркестър при ВВС-Пловдив, ще чуем също концерт на вокална група „Хорошее настроение” от побратимения ни град Стари Оскол в Русия. В 13.00 часа Празникът на Асеновград ще продължи със спектакъл на Капанския фолклорен ансамбъл от Разград. Всяка година каним различни фолклорни ансамбли, които да ни гостуват. Така действително Празникът на града се превръща в  празник на танци и музика, на много пъстри костюми от всички области на България. В 16.30 часа продължаваме с Детски празник за най-малките посетители. Ще има забавления за малки и големи с големи анимационни кукли.
Кулминацията на този ден започва на централния площад в 18.30 часа, когато ще ни гостува музикалният етно-джаз проект „GloBalKan” с участието на Недялко Недялков – кавал, Петър Миланов – китара, Стоян Янкулов-Стунджи – ударни, Боряна Петрова – вокал. Веднага след техния концерт, на сцената ще се качат изпълнителите Невена Цонева и Борис Солтарийски, които всички добре познават. В 21.40 часа за пръв път в Асеновград ще бъде излъчено 3D мапинг шоу и лазерно шоу. Програмата на Майските културни празници и за Празника на Асеновград ще приключи с празнични илюминации в 21.50 часа.
Виждате, че програмата за Майските културни празници е дълга и богата, като има по нещо за всеки вкус. Предполагам, че всеки, който се запознае с афиша, ще избере нещото, което действително ще го направи щастлив. Всички събития от програмата са с вход свободен, с изключение на театралните представления. Всички концерти ще се провеждат там, където са обявени по програма, но при лошо време ще  бъдат преместени в Градската библиотека или в читалище „Родолюбие“. Призовавам всички жители и гости на града да участват активно в нашите събития, защото наистина те са подбирани с много желание. Целта ни винаги е била да организираме незабравими Майски културни празници.
Фокус: Майските културни празници са дългоочакван момент в годината за всички жители на града. Общността включва ли се активно в осъществяването на мащабната програма?
Даниела Костова: В Майските културни празници обикновено участва голяма част от нашата общност – много деца, почти всички художествено-творчески състави, нашите културните институции като читалища, музей и Градска библиотека. Събитията в програмата са многобройни и разнолики. Стремежът ни е нашите самодейци и творци да имат възможност да се изявят. Другото важно нещо е през май хората наистина да могат да видят постиженията на всички наши творци. Разбира се, имаме много гостуващи изложби и концерти.
Тони МИХАЙЛОВ