Даниела Костова, Община Асеновград: 26-тите Празници на виното в града ще продължат четири дни, „Юнашки тиган“ е най-голямата изненада за посетителите

снимка: pixabay.com

Експертът от отдел „Култура“ в Община Асеновград Даниела Костова, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за предстоящото 26-то издание на Празниците на виното в града.

Фокус: Г-жо Костова, предстои поредно издание на Празници на виното в Асеновград. С какво съдържание е празничната програма и какви изненади сте подготвили за жителите и гостите на Асеновград?
Даниела Костова: За 26-ти пореден път Община Асеновград ще организира Празниците на виното. Откакто се помни Асеновград вино е правил и виното наистина е изключително хубаво. По стара традиция в Асеновград се провежда и конкурс „Най-добро домашно вино“. Тази година изданието също е 26-то, реколта 2017 година. Стана вече традиция конкурсът да бъде придружен от много музика, богата и разнообразна програма, както и с няколко съпътстващи конкурса. Получава се така, че в рамките на 2-3 дни Асеновград отбелязва Празниците на виното с различни събития. Тази година започваме да загряваме за събитието още от 29 януари с награждаването на победителите в Петия национален конкурс за любовна лирика, който носи поетичното заглавие „Наздравица за любовта. Тази година участваха 89 поети от цялата страна. Имаме изключително престижно жури, което ги оценява. Това са поетите Атанас Капралов, Валентина Радинска и Виолета Христова. Награждаването на най-добрите творби за виното и любовта ще бъде в Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в 17.30 часа на 29 януари.
На следващия ден ще можем да присъстваме на другия конкурс, съпътстващ този за най-добро домашно вино, а именно кулинарният конкурс „Най-вкусните станимашки сармички“. Нашата дългогодишна практика е установила, че най-хубавото мезе за станимашкото вино са станимашките сармички. Те са малки, изключително ароматни и вкусни. Който веднъж ги е опитал, винаги когато дойде в града иска пак да ги опита. Между 15.30 и 16.30 часа всички желаещи да участват, мъже и жени, могат да донесат приготвените от тях сармички в ресторант „Асеновец“. Жури от технолози и ценители ще оценява сармичките в 16.30 часа. Наградените ще получат своите награди и дипломи на следващия ден.
Кулминацията на Празниците на виното е 31 януари. Тогава самият празник започва, вече по традиция от няколко години, пред единствения паметник на винар в България – това паметника на нашия майстор на „станимашката малага“ Аристи Чорбаджака. В 12.00 часа от паметника ще тръгне шествие на винопроизводителите и на финалистите в конкурса за най-добро домашно вино. То минава през църквата „Св. Богородица Благовещение – Рибната“, където от чешмата вместо вода потича вино, и стига до централния площад. Там Община Асеновград е подготвила наистина много богата програма. Водещ ще бъде любимецът на всички българи Ненчо Балабанов, а за доброто настроение на присъстващите ще се погрижат орк. „Колорит“ и танцова формация „Етноритъм“. Най-голямата и вкусна изненада ще поднесе майстор Ангел Ангелов със своя „Юнашки тиган“. Той е най-големият тиган в България, тежи 78 кг, направен е от неръждаема стомана, а диаметърът му е метър и половина. В този тиган се подготвят до 1500 порции. Тази година, специално за Асеновград, ще бъдат подготвени четири вида суджук с масло и праз. Другото интересно нещо, което са ни подготвили от екипа на „Юнашки тиган“ са питките с квас. Квасът е взет от Атон, от Зографския манастир. Има поверие, че хлябът, направен с тази мая, е зареден с много силна положителна енергия. Ще има щандове с вкусотии от селата Бачково, Конуш и Леново, а нашите гости от побратимения сръбски град Димитровград отново ще присъстват , за да ни покажат техните деликатеси.  Празникът ще продължи в 14.00 с действително тържественото награждаване на победителите в 26-тия конкурс за най-добро домашно вино и в кулинарния конкурс за най-вкусни станимашки сармички. Лично кметът ще връчи наградите на победителите, в това число буретата на най-успешните винари. Няма нищо по-хубаво от това един винар, който се е мъчил, трудил се е, копал е лозе, брал е грозде и правил е вино, най-накрая да вдигне над главата си бурето, с което е награден от Община Асеновград. Така ще покаже на целия град, че действително той е най-големият майстор на вино. Вечерта, на по чаша вино, победителите и техните гости ще продължат тържеството.
На 1 февруари, Денят на лозарите и винарите, когато се почита св. Трифон, Празниците на виното продължават в местността „Св. Трифон“ с традиционни пехливански борби и веселие. Тази година ще се лее вино, ще звучи българска народна музика, ще има много хора, които ще дойдат и ще спазят традицията, за да може наистина Асеновград да стане столица на нашия мавруд и на хубавото вино.
Фокус: Има ли нещо, което отличава 26-ите Празници на виното от предишните издания на събитието?
Даниела Костова: По-различното тази година е, че Община Асеновград учредява и една специална награда. Наградата се казва „Никола Македонски“. Тя е на името на един жител на Асеновград, зъботехник, който е най-дългогодишният победител в нашия конкурс. Той вече не е между живите, като тази година се отбелязват 10 години от смъртта. Никола Македонски е известен сред всички винопроизводители с това, че не само е правил хубаво вино, но и че никога не го е пиел сам. Винаги го е пиел с приятели , с добра компания, с много хубави и сладки приказки. Никола Македонски е известен и с това, че е бил голям веселяк и голям майстор на виното. Затова се учредява специална награда на негово име, специална за производството на домашен мавруд. Ще имаме награда за червено, за бяло, за вино розе, а също и за станимашки мавруд. Каним всички да заповядат, да пият, да пеят и да се веселят заедно с нас на Празниците на виното.
Фокус: С какво значение са тези празници за асеновградчани? Знаем, че част от културното наследство на Асеновград е неизменно свързано с вековните традиции на производство на вино по тези земи. Известна е и почитта на жителите на общината към св. Трифон и самия Ден на лозарите и винарите – 1 февруари.
Даниела Костова:  Така е. Това е един от основните празници в Асеновград още от дълбока древност. Виното не е известно в града ни само като напитка, която се произвежда. Виното на три пъти е спасявало града ни от изчезване през вековете – след набезите на кърджалиите, след опожаряването на града от тях, след много болести и т.н. Хората, които са оцелявали след всичките тези набези през вековете и са се връщали, са заварвали лозите все още живи. Тези лози са давали плод, от тях е излизало хубаво вино, което е тръгвало из пазарите в цяла Европа. Хората просто са продължавали напред. Така че, виното е един от основните поминъци в нашия край.
Тони МИХАЙЛОВ