Даниела Кранрева, Община Гоце Делчев: С богата едноседмична програма ще отбележим 105-ата годишнина от Балканската война и освобождението на Пиринска Македония и Неврокоп от турско робство

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

Даниела Крантева, експерт „Връзки с обществеността“ към Община Гоце Делчев в интервю за предаването „105 години свобода“ на Радио „Фокус“ – Пирин.

 

Фокус: Г-жо Крантева, как Община Гоце Делчев ще отбележи 105-ата годишнина от избухването на Балканската война и освобождението си от турско робство?

Даниела Крантева: Тази година сме се постарали наистина да направим една много богата и разнообразна едноседмична програма и много се радвам, че за първи път в нея участие ще вземе Националната гвардейска част. Това наистина ще бъде едно много голямо събитие за Гоце Делчев и региона, а и за всички жители и гости на града. Програма ще започне на 16 октомври, което е понеделник с откриване на изложбата “Генерал-майор Константин Жостов – един достоен български офицер”. Откриването ще бъде в 17.30 часа в Общинския исторически музей. След това на 17 октомври, вторник, програмата продължава с празничен концерт на Камерен оркестър със солисти от България, Македония и  Гърция, който ще се състои в малката зала в Дом на културата, от 18.00 часа. Това е един много интересен коцерт, който препоръчвам горещо на всички, които са любители на класическата музика.

Фокус: Предполагам кулминацията в тържествата ще бъде на самия 18 октомври, когато всъщност е и освобождението на Неврокоп, днес Гоце Делчев?

Даниела Крантева: Да, кулминацията на тържествата по повод 105-та годишнина от Освобождението на града, ще бъде на 18 октомври. Програмата ще започне в 11.00 часа с полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев на Попови ливади, а след това в 12.00 часа, ще бъдат положени цветя пред паметника на Пейо Яворов в Градския парк с участието на ученици от ПГ по МСС „Пейо Яворов”. По-късно, в 16.45 часа ще започна същинската офоциална церемония. Най-напред с полагането на венци и цветя на паметника на ген. Стилян Ковачев, а след това и на Васил Левски и Пейо Яворов, в паметната морена на поета. В 17.30 часа Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий”. Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на централния площад в 18.00 часа и паметника на Христо Ботев. Веднага след това ще започне празничното шествие от площад „Гоце Делчев” до паметника на загиналите във войните, което ще бъде под съпровода на Гвардейския духов оркестър. В 18.30 часа на площад „Македония“, жителите и гостите на град Гоце Делчев ще могат да наблюдават уникалния спектакъл на националната гвардейска част, наречен „Искри“. Веднага след това, отново на площад „Македония”, ще започне тържествена заря-проверка, посветена на 105-та годишнина от Освобождението на града. Програмата на площада ще завърши с концерт, в който ще участват артисти от ансамбъла на Българската армия. На следващия ден, което е 19 октомври програмата продължава, от 16.30 часа в ПМГ „Яне Сандански“ къдетщ ще бъде отбелязана 70-годишнината от рождението на Николай Добрев и ще бъде обявена стипендия за ученици на негово име. Празничната програма ще продължи на 20 октомври с изложба – живопис “Докосване”, на която ще бъдат представени седем български художника. Изложбата ще бъде във фоайето на един от големите хотелски комплекси край Гоце Делчев и ще бъде отворена за посетители от 20 октомври до 20 ноември 2017 г. На същия ден, в малката зала на Дома на културата от 17.30 часа ще бъдат наградени участниците в конкурса ”Да върнем книгите в ръцете на децата”. Програмата по повод празника на града ще завърши на 23 октомври  с представяне на книгата “Годишни кръгове” в памет на Петър Селяшки по повод 100-годишнината от рождението му. Събитието ще се състои в Народно читалище “Просвета-1865” от 18.00 часа. Това е програмата ни. Надявам се, че нейното богатство и разнообразие, а и нещата, които ще се случат за първи път ще предизвикат интереса не само на жителите на Гоце Делчев, но и на гостите, които ще дойдат и ще си изберат някое от мероприятията.

Фокус: Тоест Община Гоце Делчев се е постарала да направи програма, която да отговаря на вкусовете на всички?

Даниела Крантева: Точно така и вярвам, че всички ще останат доволни, защото за пръв път ще имаме гвардейци. Също така от много време не е имало камерен оркестър, който да представя класическа музика, така че вярвам, че наистина ще задоволим потребностите и желанията на много хора.

Ливия НИНОВА