Даниела Кубинска: Основният проблем на село Мугла е лошото състояние на  пътя, гордеем се обаче с водата и чистия въздух – те са ни дар Божи

Даниела Кубинска – кмет на село Мугла, в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян.

„Фокус“: Г-жо Кубинска, село Мугла е единственото в Родопите, което почита слънцето и от незапомнени времена всяка година на 2 август изпълнявате обичая „Среде лято“. Тази година ще спазите ли традицията?

Даниела Кубинска: Разбира се, че ще си изпълним обичая „Среде лято“ ,  като неговата  подготовка започва още на 1 август. Ще ходим на поход до Карлък, където ще берем диви цветя, ще повиваме китките. Цветята се повиват вечерта, за да могат да престоят под звездите.  На сутринта ще се радваме да видим, че не е увехнала някоя от повиваните китки, които са направени   за всеки член от семейството. Те се пазят в бяла кофичка, която наричаме харкума.  На сутринта ще ги занесем  на определеното място, където ще бъдат наричани и опети с песни. Зависи от това  каква е песента се гадае за члена на семейството, каква ще бъде годината, как ще протече животът на самото семейство. По време на празника  изпращаме и слънцето защото вече тръгваме към зимата. При нас е така, защото свърши ли лятото, ние започваме да се готвим за зимата. Доста хора проявяват интерес към този обичай и през последните няколко години в селото имахме  много посетители.  Инициативите в селото ни обаче продължават.  На 4 август ще открием фотоизложба в читалището, по повод неговата 70-годишнина от основаването му, а на 5 август е празника на Мугла. През деня ще има музика, народно веселие, а вечерта дискотека на открито под звездите. Организират се и родови срещи по време на празника.

„Фокус“: Има ли вече повече хора в Мугла, знаем че през зимата малко и предимно възрастни хора остават в селото?

Даниела Кубинска: Да, лятото хората са повече, но не е както в предходни години. Има доста, които са по чужбина, други пък работят и живеят в по-големи градове в страната и все по-рядко се връщат тук. През минали лета през ваканцията децата идваха при баби и дядовци, но за съжаление доста от тях починаха, къщите се затвориха и децата няма какво да правят тук. В сравнение със зимата обаче може да се каже, че лятото е по-оживено. Всъщност обезлюдяването на селата в Родопите е проблем не само за Мугла, но като се има в предвид, че нашето село е доста отдалечено, разположено е на висока надморска височина, през зимата има проблем и с достъпа, така че нещата при нас са доста по-сериозни и все по-рядко хората се връщат в родното си място. Надявам се обаче за празника на селото повече хора да се приберат. Да се отворят къщите, да се срещнат роднини и да си спомнят за времето, в което са живели тук.

„Фокус“: Лошото състояние на пътя ли ви е най-сериозният  проблем в селото,   имате ли и други, като изключим обезлюдяването и застаряването на населението в Мугла?

Даниела Кубинска: Да, пътят е  най-сериозният ни проблем, а към момента ремонт не се прави. Миналата седмица мина трактор, поизчисти камъните, които бяха паднали, но друго не е правено по него. Да се надяваме до края на есента нещо  да се направи. Поне участъците, които са най-лоши да се запълнят дупките. Знаете какви проблеми имаме през зимата, особено като падне голям сняг, докато се мине през  Новак, където е най-високо и се получават и навявания, се стига  и до затварянето на пътя, а знаете, че той ни е единствения път,  друг няма. Затвори ли се и той селото ни остава изолирано отвсякъде. Тази зима, която отмина,  въпреки снега мина по-лесно, не се стигна до затварянето му.

„Фокус“: С водата обаче може да се похвалите, при вас я има в изобилие.  Не се налага  воден  режим,  дори с вода захранвате и курортния  комплекс Пампорово, нали така?

Даниела Кубинска: Не само Пампорово, а и квартал на Смолян. Нещата, с които наистина можем да се похвалим са водата и чистия въздух. Те са ни дар Божи и ние оценяваме  това.

Даниела БОЙКОВА