Даниела Лилова, Община Вършец: Интересът към Вършец е голям за Великденските празници

Разговаряме с Даниела Лилова, експерт в отдел „Туризъм” към Община Вършец.

Радио „Фокус”: Има ли интерес към Вършец за Великденските празници?

Даниела Лилова: Интересът е голям, хотелите ни вече са пълни. Ние имаме 8 хотела, в тях стаите за Великден са заети още преди месец. Така е и при къщите за гости – те са 12 на територията на Вършец. Но, при тях все още има свободни места. Във Вършец по традиция се отдават и много стаи, така че дори в последния момент някой да реши да пристигне във Вършец за празниците има къде да преспи. 850 е легловата ни база и през лятото тя е изключително натоварена. Но, от няколко години туристическият поток се ориентира при нас и през другите сезони. Тази зима също имахме добро използване на базата ни, особено за празниците. Така се очертава да бъде и сега за Великден. Усилията на всички – бизнес, туристически агенции и община са насочени в това направление – да се развива туризмът във Вършец. Имаме природните дадености, това е най-старият курорт в България и се стремим да ги оползотворим.

Радио „Фокус”:А какво подготвяте като програма за Великденските празници?

Даниела Лилова: Празничната ни програма започва още от Лазаровден и Цветница. На Цветница ще се проведе шествие от църквата с цветя до читалището, където ще бъде организиран празничен концерт. Туристите ще могат да разгледат изложбата за автентични носии, която ще открием на 10 април. А, за Великден, когато ще има много гости в града сме организирали истинско народно веселие в центъра на Вършец. Ще направим и конкурс за най-красива кошница с яйца. Обикновено в тези дни голяма част от туристите ни посещават и Клисурският манастир, който се намира на 12 км от Вършец. Иконостасът в храма е обявен за паметник на културата. Манастирският комплекс предоставя големи възможности за развитие на културен и екотуризъм. Други туристи се отправят към „Тодорини кукли” и „Иванчова поляна”.

Радио „Фокус”: Освен във Вършец имате ли друго населено място, което се посещава от туристи?

Даниела Лилова: В село Спанчевци в полите на връх „Тодорини кукли” се намират Минкови бани, посещавани всяко лято от много туристи. За Великден и тук има заявки за почивки. Туристите тук предпочитат да се разхождат в близост до планината, природата тук е много хубава.Минералната вода във Вършец и тук привлича като магнит туристите.

Радио „Фокус”: Създавате ли добра организация за посрещане на туристите, имате ли проблеми с паркирането, с поддържането на чистота на града?

Даниела Лилова: След тежката зима направихме оглед на пътища и улици, запълнихме дупките. Има един пътен участък между Вършец и Враца, който е в лошо състояние, но останалата инфраструктура е добра. Екипи на звеното по чистота работят и в почивните дни, направили сме график, а с паркирането няма големи проблеми. Както вече казах Вършец е стар курортен град, имаме опит с посрещането на туристическия поток, хората са обучени, стараем се да предоставим необходимата туристическа информация за да бъдат туристите с добри впечатления от посещението си при нас. Голяма част от хората, които веднъж са почивали във Вършец се връщат отново, което много ни радва.
Анна ЛОЗАНОВА