Даниела Марова, кариерен консултант: Това, че даден младеж учи в елитно школо и има определена специалност не означава, че тя е най-правилният избор за живота му напред

Велико Търново. Това, че даден младеж учи в елитно школо и има определена специалност не означава, че тя е най-правилният избор за живота му напред. За това свидетелстват и десетките индивидуални посещения, които вече са регистрирани в новооткрития центъра за кариерно ориентиране към общинския детски комплекс в сградата на Община Велико Търново. Неговият ръководител Даниела Марова обясни за Радио „Фокус“ – Велико Търново, че учениците, които търсят помощ са предимно между 10 и 12 клас. „Те идват при нас със своите  колебания, защото в информационната епоха, в която живеем и сред всички възможности, които  имат, те често се губят. Това, че те са със специалност, дори в най-елитните училища, не е гаранция, че това е правилният избор за тяхното бъдеще“, обясни още Марова. Тя допълни и, че вероятно до няколко години образователното министерство ще осъзнае нуждата въвеждането на кариерно ориентиране като постоянен предмет в училище. То и сега се изучава, но само в конкретни школа и в много малко часове.

Изнесена приемна по професионално ориентиране за ученици работи всеки четвъртък от 14.00 до 16.30 часа в информационния център в сградата на Община Велико Търново.

Луиза ТРАНЧЕВА