Даниела Савеклиева, ГЕРБ: Едва ли има по-екологичен транспорт от лифта, така че е важно в Банско да бъде изградена втора кабинка

Благоевград. Едва ли има по-екологичен транспорт от лифта, така че е важно в Банско да бъде изградена втора кабинка. Това каза на пресконференция Даниела Савеклиева, народен представител и Областен координатор на ПП ГЕРБ – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Според Савеклиева към момента заради наличието само на един лифт в курорта много туристи се качват до планината с автомобили и микробуси, които води до замърсяване на въздуха с вредни емисии. „Смятам, че днешното решение на Министерски съвет бе най-рационалното и беше време да се случи. Още повече, че преди три години правителството на Кабинета „Борисов 2” реши, че туризмът ще е приоритет и се отдели в отделно министерство, докато преди това Министерството на икономиката, туризма и енергетиката имаше само две дирекции”, каза още Савеклиева.
„Зимният туризъм трябва да бъде приоритет. В крайна сметка Банско е световен лидер в туризма с не малко награди, една от които е за номер 1 като ски дестинация. Не е нормално толкова много хора от цял свят да прекарват часове, чакайки да се качат на лифта, за да стигнат до пистите. Затова мисля, че това е една от добрите новини за днес”, подчерта Савеклиева.
„Приходите ни от туризма тази година за първите 10 месеца са с 10% отгоре и са близо 6.5 милиарда лева. За същия период имаме и увеличение на чуждестранните туристи, които са около 7.5 милиона лева, като по статистика 70% от тях отново се завръщат в България. Това от своя страна показва качеството на туристическият ни продукт, но от друга страна е и резултат от усилията, които се полагат от държавата и Министерството на туризма”, добави Савеклиева. Тя допълни, че България е изключително красива страна, която има невероятни дадености за туризъм: природа, култура, история.
Ливия НИНОВА