Даниела Савеклиева, ПП ГЕРБ: Довършването на АМ„Струма“ през Кресненското дефиле е изключително важно за пътната безопасност

Снимка: ПП ГЕРБ

Благоевград. Довършването на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле е изключително важно с оглед на пътната безопасност. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин народният представите от ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева по повод новината от преди 6 дни, че България оттегля апликационната форма за изграждането на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле.

Тя уточни, че решението за оттегляне на апликацията за този участък е взето след задълбочен анализ, множество експертни разговори и специално допитване до обществено мнение. „Българската страна винаги е била наясно с трудностите, свързани с опазването на природата в този участък, както и с необходимостта да се намери балансирано решение, отговарящо на екологичните и на транспортните цели. Предвид чувствителната от екологична гледна точка защитена зона, в която се намира отсечката между Крупник и Кресна, винаги са търсени най-добрите решения за неговата реализация“, каза още Савеклиева.

Народният представител коментира, че според национално представително социологическо проучване на Агенция „Пътна инфраструктура“, данните от което са били изнесени през декември 2019 година, е станало ясно, че за 78% от анкетираните участъкът през Кресненското дефиле е опасен, а изграждането на магистралата ще повиши безопасността на пътуващите. „70% от анкетираните заявяват, че построяването на автомагистралата е важно за намаляване времето за пътуване. 18% от българите са на мнение, че автомагистрала „Струма“ трябва да се довърши независимо, че минава през защитена зона, 40 на сто считат, че магистралата трябва да се довърши, но при пълна гаранция за опазване на биологичното разнообразие“, посочи Савеклиева.

Депутатът отбеляза, че 13 % са споделили мнението, че автомагистрала „Струма“ не трябва да се довършва, защото минава през защитени територии. „Едва 5% от анкетираните са на мнение, че автомагистралата трябва да се довърши по друг маршрут, дори това да е по-скъпо и за строителството и за поддържането ѝ след това“, допълни Савеклиева.

На въпрос, свързан с това имало ли е нарушаване на европейските директиви от представения проект, тя категорично каза, че не е имало нарушение. „Изложили сме нашите аргументи пред комисията и считаме, че процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) е изпълнена в съответствие със законодателството, което е потвърдено и от съда. В съответствие с член 6(3) от Директивата за местообитанията, поемаме ангажимент да определим специфични цели на опазване на местообитанията и видовете в двете защитени зони“, прибави Савеклиева.

Ливия НИНОВА