Даниела Савеклиева: Учебни заведения в Благоевградска област получават европейски средства за ремонти и за спортна инфраструктура

Народният представител от ПП ГЕРБ-Благоевград и областен координатор на партията Даниела Савеклиева в интервю за Радио „Фокус“- Пирин във връзка с предвидените инвестиции за подобряване на образователната инфраструктура в страната.  

Фокус: Г-жо Савеклиева, какви са европейските средствата, които са предвидени за подобряване на образователната инфраструктура в страната?

Даниела Савеклиева: Над половин милиард лева европейски пари, по управляваната от регионалното министерство програма „Региони в растеж“ имат на разположение общини, министерство и университети в цялата страна за ремонт на учебни заведения. Досега са сключени над 75 проекта за 349 милиона. С тези средства много училища, детски градини, висши учебни заведения ще бъдат мобилизирани. Ще се  повиши енергийната ефективност в тях, освен това ще бъде осигурено ново обзавеждане и оборудване. Ще се отблагодаряват дворни пространства и прилежащите терени. Над 130 милиона лева безвъзмездна помощ са предоставени на общини за 17 проекта за ремонт на общински училища, детски градини, както и за професионални училища. Още 22 общини от страната ще получат нови над 213 милиона. Така в 39-те най- големи общини в страната ще бъде реализирани и общо 75 проекта. От Министерство на културата на Министерство на младежта и спорта за училищата на още 5 проекта ще бъдат добавени още 14 милиона лева, които също са финансирани от програмата. С над 162 милиона ще бъдат ремонтирани 40 професионални училища. Модернизирани ще бъдат и 13 университета с над 42 милиона лева.

Фокус: Специално за Благоевградска област какви ще бъдат отпуснатите средства?

Даниела Савеклиева: Това, което касае Благоевградска област по изпълнение на програмата са 97 проекта в образователната инфраструктура. В рамките на приоритетна ос „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ се включват общините Гоце Делчев, които са вече пред сключване на договор, както и община Благоевград, Петрич и Разлог. В община Петрич ще се обновява образователната инфраструктура и прилежащото дворно пространство. Това включва физкултурен салон и футболни игрище в гимназия „Пейо Яворов“ , спортни площадки в III- то ОУ „Гоце Делчев“, фитнес на открито в детска градина  „Калина Малина“. За община Гоце Делчев ще бъдат предоставени общо над 6 милиона лева. В тези пари са включени нов физкултурен салон във Второ ОУ „Гоце Делчев“, физкултурен салон в ОДЗ № 1 „Калинка“, физкултурен салон в ЦДГ №4 „Радост“ . За община Благоевград мерки за подобряване на състоянието на образователната инфраструктура. Тече процедурата за над 3 900 000 лева. В община Разлог по приоритетна ос „Подкрепа за енергийна ефективност“ са отпуснати 1 816 000 лева. Те са за СОУ „Братя Каназиреви“, където басейн и физкултурен салон ще бъде извършено топлинно изолиране на външните стени, подмяна на прозорци, PVC пакети, както и физкултурният салон към учебната сграда на ОУ „Никола Парапунов“ , също ще бъде санирана. В община Сандански за централната детска градина „Първи юни“ ще бъдат отпуснати 360 290 лева, както и 1 400 000 лева за реконструкция и модернизация на  Професионална Земеделска Гимназия „Климент Аркадиевич Тимирязев“ . Дейностите ще включват физкултурен салон с прилежаща сграда с обслужващи помещения на физкултурния салон, както и новата открита спортна площадка за колективни игри. В община Разлог също има одобрен проект, който е за близо 1 300 000 лева и тпй е свързан с осъществяване на инвестиции за подобряване на образователната инфраструктура за цялостно подобряване на учебния процес в Професионална гимназия по механизация на селското стопанство в град Разлог.

Фокус: Кои остават основните приоритети за ПП ГЕРБ?

Даниела Савеклиева, ПП ГЕРБ: Тук е редно да отбележа, че това, което правителството си постави като основен  приоритет- образованието, модернизацията на образователната инфраструктура вече е факт и занапред, тъй като предстои подаването и на нови проекти, както и тяхното реализиране. В Благоевград ще можем да се похвалим с още повече нови, обновени и модернизирани училища и детски градини.

Лора КАЛЧЕВА