Даниела Челебиева: Меката зима беше предпоставка за ранно развитие на семействата и отглеждане на пчелно пило

Даниела Челебиева, областен председател на Съюза на българските пчелари, секретар на Обединен български пчеларски съюз, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: Завръщането на зимата в последните няколко дни постави в риск от измръване овошките, създаде и доста неблагополучия за щъркелите. Г-жо Челебиева а как се отразяват снегът, леденият дъжд и отрицателните температури на пчелите?

Даниела Челебиева: Зимата беше необичайно топла. През месеците декември и януари пчелите имаха възможност всяка седмица да излизат, да се облитат. Това беше предпоставка за добро иззимуване и предотвратяване на болести като нозиматоза, която се предизвиква именно когато продължително време пчелите не могат да излязат и да правят облитания. В края на месец февруари, а и сега в края на месец март има необичайни, резки застудявания, с температурна разлика повече от 20 градуса в рамките на едно денонощие. Меката зима беше предпоставка и за ранно развитие на семействата и отглеждане на пчелно пило. Има вероятност пчелите да останат без храна над пилото. Аз се надявам, че пчеларите успяха в интервала между 6 и 16 март, когато времето беше топло и слънчево да са направили осведомителен преглед на пчелните семейства и да са сложили питки с мед, или да са преместили медени пити в самия кошер, да доближат меда до пчелното кълбо, там където се намира пилото и по този начин да помогнат на пчелите да преодолеят и това необичайно застудяване в края на месец март. Същевременно запасите от пчелен мед в кошерите е значително намалял и се налага при първа възможност при постопляне на времето да се подхранят пчелите. Ако е силно пчелното семейство то ще може да  поддържа оптимална температура в кошера, необходимо е да има и пчелен мед като храна, той се явява всъщност енергията или горивото за изхранване на самото пчелно семейство. Още в края на месец януари по време на годишното Общо събрание на шуменската организация на Съюза на българските пчелари отправихме писмо до Министерството на земеделието и храните с искане за отпускане на държавна помощ де минимис като това да става в началото на годината, а не в последните месеци. До момента нямаме отговор, но ще продължим да настояваме за такава подкрепа. Писмото е входирано в МЗХ в началото на месец февруари. Такава помощ де минимис за пчеларите се отпуска вече от 4-5 години. Всяка година размерът на подпомагане на пчелно семейство е различна сума. Миналата  година беше от порядъка на 4, 77 лв., а първата година беше 12,50 лв. на пчелно семейство, но се отпуска през втората половина на годината, дори в последните месеци когато не може да се прави подхранване и зазимяване на пчелите. Добре е тази помощ да бъде получена до края на месец март или най- късно през април за да може да се запасят пчелите и да тръгне едно по- добро пролетно развитие. Има обаче и радостна новина.  За първи път от три години насам БАБХ отказа да разреши сеитба на семена слънчоглед, рапица, царевица, обработени с неоникониоди. Т.е. взели са решение да няма дерогация за опасните за пчелите препарати. Това много ни радва,, борбата беше още от 2013 година. Надяваме се употребата на неоникотиноиди да се забрани в целия ЕС.

Фокус: Благовещение е сред празниците, които традиционно отбелязва вашата организация. Какво предвиждате тази година?

Даниела Челебиева: На 25 март ВГ „Медени гласове“ имат покана  от женски клуб „Родолюбие“ за отбелязване на Благовещение. На 26 март в НЧ „Тодор Петков“ в Шумен, съвместно с читалището и детска градина „Космонавт“ организираме за шести пореден път Пролетни празници с пчели и мед. Проявата ще започне от 10.00 часа в понеделник.

Ивелина ИВАНОВА