Даниела Челебиева: Необходим е механизъм за компенсация на пчеларите при повишена зимна смъртност на пчелните семейства

Даниела Челебиева, областен председател на Съюз на българските пчелари-Шумен,пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: В началото на месец февруари се състоя годишното общо събрание на Общинско пчеларско дружество“Свещеник Иван Дочев 1904″. Г- жо Челебиева, какво отчетоха шуменските пчелари?

Даниела Челебиева: На годишното отчетно общо събрание на Общинско пчеларско дружество“Свещеник Иван Дочев 1904″ към Съюза на българските пчелари-Шумен, на което съм председател, присъстваха 40 души от общо 71 редовни членове.  Беше приета програма и основни насоки за работа през 2017 година.  В отчетния доклад за работата на дружеството, акцентът беше поставен върху работата с институциите за разрешаване на различни проблеми на пчеларите. Представено беше участието на ръководството на организацията в многобройни срещи и пчеларски форуми, благодарение на което се отпуснаха средства по схемата за държавна помощ де минимис, макар и със закъснение. Продължаваме борбата за недопускане на употребата  на неоникотиноиди, включително контролирана и ограничена употреба. Обърнах внимание и на това, че регистърът на пчелините в Агенцията по безопасност на храните още не е актуализиран, макар че многократно беше поставян този въпрос и чрез Областния съвет по животновъдство в Шумен, и лично аз го поставих в София в земеделското министерство, по време на протеста на 25 март. До този момент корекция на регистъра на пчелините няма. Пчеларите път изразиха тревога и негодувание от драстичното намаление на изкупните цени на пчелния мед. Има много непродаден пчелен мед, произведен през 2016 година. Причина за това е вносът от Украйна и Китай, смесването му с български и след това реекспорт в ЕС. Този смесен мед се изнася като български, но е с понижено качество и така авторитетът на българската продукция пада. С моя колега инж. Христо Христов участвахме в форум в Русе, организиран от Федерацията на българските пчелари. Там бе гласувана декларация, в която една от точките бе именно забрана експорта на български пчелен мед, в който е прибавен мед, внесен от други страни. Всички пчелари, участници в събранието се оплакаха, че не са си продали меда, добит през миналата година. Преди седмица имах предложение от фирма за изкупуване на 5 тона мед на цена от 3,90 лв, но пчеларите не желаят да продават на цени под 5 – 5,50 лв, защото  не могат да си покрият разходите. В края на събранието беше гласувано и протестно писмо- искане до служебния земеделски министър проф. Христо Бозуков.  Ние настояваме  да не се разрешава контролирана и ограничена употреба на неоникотиноиди през 2017 година, както и да се  възложи проверка за миналогодишната дерогация. Да се даде и отчет има  ли наличие на разрешените неоникотиноиди в олиото, хляба и питейната вода.

Фокус: Как се отразява зимата, която се оказа продължителна и с доста ниски температури?

Даниела Челебиева: Продължителната зима определено тревожи пчеларите. От 11 декември пчелните семейства не могат да облетят. Есента беше топла, до към 11 декември пчелите отглеждаха пило, има вероятност да е намалял много венецът над пилото и да са останали без мед. По отношение на зимната смъртност,  такава информация ще имаме едва през април, когато се правят пролетни прегледи, но студената и продължителна зима е предпоставка за повишена зимна смъртност. Заради дълбокия сняг имаше доста пчелини, които са недостъпни, те са извън населени места и няма пътища, от друга страна снегът по капаците ги прави тежки и с помощта на слушалки пчеларите слушат дали пчелите са жив сега Засега може да се установи с точност каква е картината относно зимната смъртност. Големи поразии има и от от кълвачи и синигери. Чукайки по кошерите те също нарушават спокойствието на пчелите, които могат да разпуснат кълбото и да загинат от студ и от глад. Т.е. тези птици също могат да причинят смърт на пчелни семейства и на цели пчелини. И тъй като има заплаха от повишена зимна смъртност, т.е. да се повтори това, което се случи през 2012 година, когато зимата беше подобна- продължителна и студена и в област Шумен загинаха около 50% от пчелните семейства, ние искаме Министерството на земеделието и храните да намери механизъм за компенсация на пчеларите при повишена зимна смъртност на пчелните семейства. Пчеларите са неравнопоставени с другите земеделски производители, които получават субсидия на дка обработваема площ или на глава  животно, и на които се плащат компенсации за щети, било от измръзване на площи, наводнения и др. На 9 февруари предстои заседание на Съюза на българските пчелари, ще поставим този въпрос пред Управителния и пред Контролния съвет.

Фокус: Успоредно с усилията ви да намерите решение на проблемите в сектора, вие организирате и Седмица, посветена на св. Харалампий.

Даниела Челебиева: Ежегодно отдаваме почит на зимния покровител на пчелите и пчеларите св.Харалампий, който се отбелязва на 10 февруари.  Вчера за 12-ти пореден път организирахме  Меден празник в Народно читалище „Напредък 1869“.  Днес ще почетем светеца в Пенсионерски клуб 5, съвместно с Народно читалище „Боян Пенев 1949“.  На 10 февруари  съм поканена на празника на пчеличките в Клуб „Приятели на здравето“ към НУ „Княз Борис I“, а от 12 часа пчеларите колективно ще посетят църквата в кв. Дивдядово, след което ще отпразнуват заедно своя професионален празник. На 13 февруари  с Илка Алексиева и Наташа Христова ще гостуваме на Народно читалище „Асен Златаров 1872″ в кв. Дивдядово, за да разкажем за зимните празници, на които се раздават питки с мед за здраве и благополучие.
Ивелина ИВАНОВА