Даниел Смилов, политолог: Атаки срещу местните партийни организации очакват ГЕРБ, а вината за проблемите там ще отнесе Цветанов

След решението на Националното събрание на ГЕРБ Цветан Цветанов да бъде освободен от всички ръководни постове в партията, как ГЕРБ поема към местните избори наесен? За коментар в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ потърсихме политолога Даниел Смилов.

 

Водещ: Г-н Смилов, видяхме вчера, както каза и премиерът- нищо драматично не се случи. Цветанов беше освободен от всички ръководни постове. Имайки предвид и паралела, който чухме с оттеглената оставка в БСП, имаше ли как изходът да бъде по-различен?

Даниел Смилов: Не, не мисля, че от този конгрес се очакваха някакви особени драми. Той беше всъщност крайната стъпка в отстраняването на г-н Цветанов от ръководните позиции в ГЕРБ. Ако имаше изненада, това беше далеч преди конгреса – ако си спомняте, когато избухна скандалът с апартаментите, Борисов така да се каже даде възможност на Цветанов за прошка. Остави го на ръководни позиции в щаба, да подготви изборите и денят за изборите бе обявен като евентуален ден за прошка. ГЕРБ спечели изборите, а прошката не дойде. Това беше моментът на някаква изненада, ако имаше в цялата история. Оттам нататък като че ли нещата влязоха в административен коловоз.

Водещ: Ясно е, че чистките носят краткосрочни позитиви на ГЕРБ за туширане на напрежението традиционно, но ще загуби ли партията в бъдеще от отсъствието на Цветанов от някои от важните постове, които заемаше?

Даниел Смилов: Г-н Цветанов определено имаше и има организационни качества. Така че ГЕРБ би спечелил от неговите ресурси в организационна гледна точка. Но преценката тук беше как ще стои ГЕРБ в очите на избирателите и на мен ми се струва, че Борисов правилно прецени, че хората ще оценят евентуалното отстраняване на Цветанов. Срещу ГЕРБ имаше доста негативни нагласи от самото начало на кампанията за евроизборите. Беше ясно, че това ще една трудна кампания. Също така е ясно, че ГЕРБ ги очаква доста тежки местни избори наесен и без някакви радикални промени ГЕРБ нямаше да бъдат в добра състезателна позиция. Та от тази гледна точка ми се стори важно това, което направи Борисов. Това беше нов опит ГЕРБ да бъде преизмислен така да се каже, да се породи някаква идея за ново начало и жертвата на Цветанов като вторият човек в ГЕРБ се оказа нужното за това преизмисляне.

Водещ: Ясно видяхме в тази връзка волята за промяна, категоричност, твърдост – вчера ни ги заявиха от конгреса. Остава ли обаче тази линия преди изборите все още актуална, разпознаваема от избирателите?

Даниел Смилов: За местните избори изглежда, че ще видим по места кампании срещу кметове на ГЕРБ, срещу местни партийни организации и от тази гледна точка отстраняването на Цветанов сега също е удобно за Борисов. Вината за такива проблеми, които от една страна са неизбежни, но от друга страна ще се появят в предизборната кампания, вината за тези проблеми ще бъде прехвърлена на Цветанов. Ще може да се каже, че това са остатъчни проблеми от един минал период.

Водещ: Казахте, случилото се беше един опит за преизмислянето на ГЕРБ. Поема ли обаче към важния вот наесен една по-различна партия?

Даниел Смилов: Аз нарочно използвам такава дума „преизмисляне“, защото  става дума по-скоро за опит. Естествено, ГЕРБ е партията, която познаваме. Това е партията, която 10 години е на власт. В този смисъл каквито и да било жестове не могат да отменят този факт. Тя има своето наследство, с което не може да се раздели просто със смяната на няколко лица. В това наследство, разбира се, има и добри неща, има и проблематични елементи. И проблемът за Борисов е, че тези проблематични елементи все пак  водят до въпроси и към него самия. Ако има системни някакви дефекти, които и скандалът с апартаментите показа, в крайна сметка, основната отговорност е на лидера на партията, а не втория човек до него.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА