Даниел Смилов, политолог: Политическите амбиции на Мая Манолова се простират отвъд кметското място

 

 

Мая Манолова подаде оставка като омбудсман и се впуска в битката за кметския пост на столицата. Близо месец преди старта на предизборната кампания погледите са вперени в София, така ли ще бъде и през цялата изборна есен? Тези и други въпроси коментираме с политолога Даниел Смилов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Първо, г-н Смилов при този дамски сблъсък, който се очертава и за който се говори непрестанно през последните дни, ще имат ли значение останалите кандидати за кметския пост?

Даниел Смилов: Да, наистина е така. София ще бъде като че ли център на общественото внимание на тези избори, разбира се във всички други населени места е от значение кой ще спечели, но в крайна сметка София ще зададе и общите политически тенденции в страната. Най-вероятно е двете дами да достигнат до балотаж, поне това показват съществуващите досега социологически проучвания. Макар че трябва да изчакаме да видим и останалите агенции, защото тези пионерски ранни проучвания могат да лъжат. Това е картината, която имаме, двете дами могат да достигнат до балотаж, но това не означава, че останалите кандидати нямат значение. Специално в София, на практика много, може би всичко ще се реши от избирателите на демократичната десница „Демократична България“, които ако не застанат сериозно зад Йорданка Фандъкова може да имаме и промяна – смяна на властта в столицата.

Водещ: Очакваме и решението на БСП, дали ще подкрепи Манолова в битката й за поста. Има ли обаче левицата опция да не го направи?

Даниел Смилов: Според мен такава опция почти няма, логичното решение е левицата да подкрепи Мая Манолова – това е голям шанс за БСП. С друг кандидат, едва ли биха били сериозни в надпреварата в София, така че освен ако нещо много извънредно не се случи, аз не очаквам изненада, а най-вероятно БСП ще застане зад Мая Манолова.

Водещ: От към електорални нагласи, самият начин на водене на битка, има ли значение кой точно ще влезе в инициативния комитет, който издига бившия омбудсман?

Даниел Смилов: Разбира се, има значение, но в крайна сметка изборите за кмет са мажоритарни, хората не гласуват за комитета, който издига кандидатите, гласуват за кандидата. Има интересни моменти – какво ще стане със Слави Трифонов, неговата подкрепа, той какъв политически проект ще създаде. Това е един от факторите, които сигурно ще окажат влияние около изборите, но засега най-ключовото е подкрепата на БСП.  Голямата част от гласовете на избирателите за Мая Манолова ще дойдат от тази пария и както и да бъде формулирано участието, подкрепата на БСП, в крайна сметка до голяма степен Манолова ще бъде кандидат на левицата, ако такава подкрепа има.

Водещ: От думите на Манолова останахме с впечатление, че неглижирането на проблемите на гражданите са и едни от основните мотиви за нейната кандидатура. Ще бъде ли обаче тя по-полезна тя като кмет, отколкото като омбудсман, знаем тя имаше някои успешни битки от позицията си на омбудсман?

Даниел Смилов: Кариерата на Мая Манолова е много интересна. Тя се наложи като острие на БСП, помните по време на протестите срещу Орешарски тя беше водеща фигура, опитваше се да направи една изборна реформа, с която  общо взето да укрепи и да задържи правителството на Орешарски на власт. След това неочаквано тя получи подкрепа от Борисов, за да стане омбудсман. Това мнозина разчетоха като опит да Борисов да даде нещо на някой от изявените си критици, за да си спести критики. Манолова, обаче успя да натрупа обществен авторитет на позицията си на омбудсман и сега я виждаме вече в политическа надпревара за кметското място в София. А знаем, че то това кметско място лесно се прескача и към премиерския пост. Трудно ми е да кажа дали тя би била по-удачна кандидатура за кмет, отколкото за омбудсман, в нея виждам обаче много сериозна политическа амбиция, която отива отвъд кметското място.

Водещ: Още един въпрос в сферата на ранните прогнози – за коя от двете дами загубата ще бъде по-драматична от гледна точка на последващо професионално развитие, спомнехте политическите амбиции

на Манолова, за Фандъкова обаче пък знаем, тя е споделяла, че има и не малко предложения за други постове?

Даниел Смилов: И за двете дами това би бил доста сериозен политически удар. По отношение на Мая Манолова това до голяма степен ще бъде и край поне за обозримо бъдеще за политическите й амбиции. Йорданка Фандъкова също ще има за какво да съжалява, в крайна сметка тя има успешни мандати като кмет на София. Столицата доста се промени, много неща през тези мандати бяха направени, разбира се има още много какво да се желае и какво би могло да се направи, особено през последния мандат имаше и основателни критики срещу част от нейните политики. Но в крайна сметка, ако загуби надпреварата, това ще означава, че няма да получи признание за свършеното от нея.

Водещ: Споменахте за може би в един момент решаващия вот на десницата в София. На много места забелязваме обединение на по-малките формации към по-големите, това важи с пълна сила, како вляво, така и вдясно. Може ли обаче това коалиране да изиграе лоша шега на някого?

Даниел Смилов: Може, разбира се. Такъв тип коалиции не водят до механично прехвърляне на гласове, особено що се отнася до градската десница в София. Това са хора, които до голяма степен сами формират решението за кого ще гласуват и обикновено искат да видят аргументи в една или друга посока. Проблемът на ГЕРБ и Борисов е, че през последната година и дори повече превърна „Демократична България“ и демократичната десница по-скоро в свой опонент. ГЕРБ възприе езика на жълтите медии, по отношение на тези политически привърженици, общо взето винаги ги критикува, води и политика, която не се харесва на този избирател, ще дам пример само с кандидата за главен прокурор. В този смисъл, когато водиш такава политика трудно можеш да се обърнеш към този избирател и да искаш неговата подкрепа на балотаж. В този смисъл, ако ГЕРБ искат наистина подкрепа от тази значима група софийски избиратели, те трябва да преосмислят и своята политика.

Водещ: Съвсем естествено, правим анализ на кандидатите, партиите, които застават зад тях, важен е обаче електоратът, от който зависи всичко. Промени ли се поведението на избирателите на местни избори през годините или нещата, които търсим, критикуваме останаха същите?

Даниел Смилов: Местните избори са особени избори. От една страна те решават битови проблеми, от друга страна те са и политически по своя характер, те задават общо политически тенденции, потвърждават, отхвърлят определени тенденции. Например от разпределението на общински съветници ще добием представа за политическата тежест на отделните партии, разбира се не е едно към едно, но това е добра индикация за доверието, което различните политически партии имат. Казахме вече за символното значение на битката в София, в някои от другите големи градове нещата ще стоят по сходен начин. Така че трябва да гледаме и от двете страни – от едната страна решаването на конкретните проблеми – грубо казано – битови проблеми на населените места, а от друга страна и политическите последици от този вот.

Водещ: За финал, да завършим с още една прогноза, знаете поставяме началото и на новия парламентарен сезон. Очаквате ли позабравените, поприспаните, актуалните и важни теми за страната ни да изплуват с нова актуалност или по-скоро ще бъдат отложени за след изборите?

Даниел Смилов: Разбира се, ще изплуват темите. Една вече изплува. Вчера Бойко Борисов всъщност изказа съмнение, че имаме полза от присъединяването към Шенген към момента. Това е промяна на политическа позиция, досега все пак се смяташе, че приемането на България в Шенген е важно, като сигнал за по-тясната ни интеграция в ЕС, това е тема, която предполагам ще има отзвук. Продължават дебатите, отчасти скандали за номинацията на нов главен прокурор, ще има и протести на тази тема. Много е важно какво ще се случи и в икономиката. Последната година е наистина добра, но като че ли Европа и светът са на ръба на нови по-трудни времена. Имаме и сериозно забавяне в Еврозоната и на други места, което в някакъв момент ще окаже влияние и върху нас, може би със закъснение, но трябва да се подготвим и за този икономически обрат.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА